събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивелина Василева: Имаме готовност да управляваме и в оставка

Ивелина Василева: Имаме готовност да управляваме и в оставка

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева гостува в студиото на еМисия България и коментира проблемите, реда в министерството и европрограмите.

„Както аз, така и екипът, с който работих, положихме усилия и работихме наистина здраво. Оставяме министерството в една подредена форма. Когато поехме мандата, наследството беше много тежко. По времето на Орешарски беше спряна ОП „Околна среда“ – основният финансов инструмент за инвестиране за цяла година. ЕК отпуши плащанията, възстанови доверието си към България. Успяхме да приключим изключително важни проекти“, заяви министърът в оставка.

„Изградихме съоръжения за третиране на отпадъците, за пречистване на отпадъчни води, положихме ВиК мрежа. Това са мащабни инвестиции за кратък период от време. Смятам, че успяхме да преодолеем предизвикателствата, забавянията и да решим много въпроси. Това не означава, че не е необходимо да се продължи напред. Има много задачи, които трябва да бъдат изпълнявани“, добави Ивелина Василева.

Тя каза, че е била в ЕК и е имала поредица от срещи, на които е било отчетено свършеното до момента.

„Отзвукът от всичко, което беше предприето през последните 2 години, е изключително позитивен и реакцията на ЕК е много удовлетворителна за нас“, добави още Ивелина Василева. Тя припомни и ситуацията през 2009 г., когато България е имала голям проблем с отпадъците и каза, че тези проблеми вече са решени.

„Важно е системите за управление и контрол на програмите да бъдат на високо състояние, да не се допускат грешки. Сега е изключително добро състоянието им и са много позитивни реакциите от страна на ЕК“, отново посочи Василева.

Тя каза, че ЕК е доволна от напредъка на България и по думите й страната ни отдавна не е на дъното на класацията сред страните-членки на ЕС.

До края на 2016 г. ще бъдат приети плановете за управление на речните басейни, заяви Василева.

„Идентифицирани са рисковите зони на база статистически данни и изследване на разливите през годините. Общините знаят коя част от теротирията са рискови. Всички трябва да бъдат наясно и да знаят при неблагоприятни климатични условия, повишен обем на валежите, какви са мерките и действията, които трябва да бъдат предприети като реакция. Особено важно е да има превенция и да не се допуска риск за хората и критична инфраструктура“, подчерта министърът на околната среда и водите в оставка.

Тя посочи, че кабинетът има готовност да продължи своята работа и в оставка. „Що се отнася до позицията на ГЕРБ, тя беше ясно заявена още когато подадохме оставка като правителство. Ние смятаме, че потенциалът на това НС да излъчи стабилно правителство, което да изпълнява в дългосрочен план програма, са изчерпани. Трябва да се върви към предсрочни избори“, посочи Василева.

По думите й президентът трябва да назначи служебно правителство. „Имам пълна готовност да предам министерството на колегата, който ще поеме след мен това ведомство. Важно е да обсъдим заедно приоритетните и важните задачи. Горещо се надявам и вярвам, че предвид характера на политиките, с които се занимаваме, ще има приемственост и устойчивост“, посочи още министърът на околната среда и водите в оставка.

Чуйте целия разговор с Ивелина Василева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …