вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Такев: Балканската борсова система дава по-лесен достъп до пазарите

Иван Такев: Балканската борсова система дава по-лесен достъп до пазарите

На 1 април заработи новата балканска борсова платформа SEELink. Тя свързва капиталовите пазари на България, Хърватия и Македония. Идеята е тя да даде достъп на членовете на единния пазар до тези на останалите държави, които участват в проекта.

По този начин българските инвеститори чрез своите местни брокери ще имат възможност да търгуват с македонски и хърватски акции, а македонци и хървати ще могат да си закупуват акции на българския пазар.

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса, разказа повече за новата регионална мрежа, обединяваща борсите на държави в Югоизточна Европа.

„Всеки инвеститор вече ще има много по-лесен достъп до останалите пазари. Досега достъпът се осъществяваше на двустранна база, т.е. ако искате достъп до хърватския пазар, сключвате споразумение с хърватския си брокер. ако искате да направите подобно нещо и в Маакедония, то сключвате второ споразумение. Чрез единната входна точка даваме възможност на брокерите еднакъв достъп до всички пазари“, коментира Такев.

По думите му идеята е да бъдат привлечени повече чуждестранни инвеститори

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …