понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Рачев: Не е работа на Етичната комисия да проверява твърденията на Бойко Атанасов

Иван Рачев: Не е работа на Етичната комисия да проверява твърденията на Бойко Атанасов

Никак не се радвам, не вярвам да излезе нещо от цялата тази работа, песимист е разследващият журналист Иван Рачев, който коментира в еМисия България случващото се около КТБ.

Той коментира и интервюто на бившия банкер Цветан Василев за предаването „Просто Диков“ и разкритията на следователя Бойко Атанасов за шпицкомандата в столичното следствие на подчинение на главния прокурор.

Дълго време се чудех защо всичко, което тръгна от сигнала на „Протестна мрежа“ срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, изведнъж се оказа в столичното следствие, при положение, че статутът на тези лица и финансовите параметри предполагат с това да се занимава специализираната прокуратура, ДАНС и националното следствие, които имат компетенции в случая, каза той.

„Мажоритарен собственик не може да открадне от себе си. При положение че КТБ е негова и той няколко години се отказва от активи в полза на банката, в това няма никаква логика“, заяви още Рачев относно обвиненията за откраднатите 206 млн. от банкера.

„Ако Василев е направил всичко това, къде са другите, защо само той“, попита журналистът.

По казуса с шпицкомандата, той отбеляза, че не е работа на Етичната комисия към ВСС,

а на Инспектората на съвета да проверява твърденията на следовател Атанасов, тъй като проблемите са законодателни и именно инспекторатът се занимава с организацията – как е образувано едно дело, на кого е възложено, защо, в какви срокове е завършено и т.н.

Ако някой искаше да разследва шпицкомандите, щяха да направят временна комисия във ВСС, а не да го възлагат на Етичната комисия, това е нарушение на Закона за съдебната власт и НПК, каза той

По думите му каквото и да е решението, то няма да има смисъл. „За да се пребори корупцията, трябва радикални законодателни промени и генерална реорганизация на държавната администрация“, смята Рачев.

Журналистът даде и няколко примера с незаконосъобразни действия при различните главни прокурори през годините

В еМисия България по телефона се включи и председателят на Етичната комисия

във ВСС Ясен Тодоров, който съобщи, че е изпратил писма до главния и градския прокурор да изразят становище по казаното от Атанасов. Предстои изслушването на следователя на 7 март.

„Винаги е имало такива звена, които разследват дела на по-високо ниво, имаше и идея за отделна прокуратура за тази дейност, т.е. за самостоятелна шпицкоманда“, коментира той и допълни, че със сигурност има три сектора в столичното следствие – специализиран, икономически и криминален, което по думите му не е забранено от закона.

Тодоров твърди, че не е гледал интервюто с Цветан Василев по Би Ай Ти, но така или иначе е наясно с всичките тези на банкера, който имал право да говори и неистини

Индиректно той обяви и разглеждането на случая „Яневагейт“ за приключено в комисията поради липсата на нови факти. „Продължава да се води досъдебно производство, в което има по-голяма възможност да се съберат доказателства и да дадат показания нови лица“, отбеляза Тодоров. Чуйте цялото му включване в разговора с Иван Рачев.
[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2016/02/23/RACHEV.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …