неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Иван Петров: Войната във ВСС не е между двама души, прокуратурата е безконтролна

Иван Петров: Войната във ВСС не е между двама души, прокуратурата е безконтролна

Адвокат Иван Петров, който е бивш апелативен прокурор на София, гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира войната в съдебната система, важните решения, които предстоят пред ВСС и даде диагноза на системата отвътре.

Петров коментира твърденията на отстранената от СГС Румяна Ченалова за атаките към Лозан Панов като посочи, че по време на „атаката“ срещу Панов, той вече е бил издигнат като кандидат за председател на ВКС.

„Той беше издигнат от лобито на Георги Колев и Сотир Цацаров. Лозан Панов е доста самостоятелен човек, има собствено мислене и е много добър юрист. Тогава пророкувах, че те ще си хапят ушите заради него. Подцениха ситуацията и решиха, че като му предложат да стане председател на ВКС, ще го слушат. Но той не е послушко“, категоричен е бившият прокурор.

Той подчерта, че войната не е между отделни личности във ВСС, но така се представя и добави, че сега предстоят много важни избори. Един от тях е за председател на ВАС – това е човекът, който контролира изпълнителната власт.

„Системата работи, но не по начинът, по който би трябвало да работи“, посочи той и добави, че има опасност да се сложи преднамерено избран председател на ВАС. „Следващият председател на ВАС за мен вече е ясен“, посочи Петров.

„Аз не мога да кажа кой нажежава страстите отвън, но мога да каже защо се прави. За да може ВСС да излезе с решение – виждате ли, обществото го иска това нещо. Затова можем да предизвикаме процедура по отстраняване на Лозан Панов от председателския пост на ВКС. А в същото време ЦУМ-гейт все едно не съществува“, посочи Петров.

„Позволих си да се кандидатирам за заместник-главен прокурор, без да питам никого и без да ме поканят“, припомни Иван Петров и разказа, че това е причината да бъде отстранен.

„Тази съдебна система е съдебна, а не съдебно-прокурорска. Големият проблем е, че прокуратурата е вътре в съдебната система. Ако преди беше оправдано и нужно, сега става опасно, защото прокуратурата е безконтролна“, подчерта бившият обвинител.

„Председателят на ВКС е администратор и не може да нарежда на съдиите какво да правят. Докато главният прокурор може“, добави още той.

„ВСС ще бъде под влияние на Цацаров. Проблемът с персонифициране на битката се прави за да се избегне дебатът около нуждата от реформа и изваждането на прокуратурата от съдебната система“, добави още бившият прокурор.

Чуйте целия разговор с адвокат Иван Петров в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Не е безконтролна , а слугува на когото трябва .