четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Петрински от „Български новини-Атина“ за бежанците в Идомени: Не са „блокирани“, доброволно са тук

Иван Петрински от „Български новини-Атина“ за бежанците в Идомени: Не са „блокирани“, доброволно са тук

Тези хора не са „блокирани“, а доброволно са отишли там, за да стигнат накрая до Германия.

Тази забележка направи в ефира на еМисия България Иван Петрински, главен редактор на в. „Български новини“ в Атина, относно намиращите се бежанци в лагера на гръцко-македонската граница при ГКПП „Идомени“.

По думите му след новината за затварянето на Балканския път, която дойде от срещата ЕС-Турция в Брюксел вчера, е имало протести и демонстрации.

Той обаче разказа, че разочаровани имигранти вече са започнали да се оттеглят оттам, като става дума за няколко десетки души. Журналистът се надява и други да последват примера им.

Междувременно до тази неделя Гърция трябва да изгради още 14 хот спот лагера, по които се работи в момента.

Най-голямото събиране на бежанци обаче, разбираемо, е в самата Атина, откъдето минават фериботните връзки, с които хората са извозвани към вътрешността на страната, за да отпътуват към Западна Европа, напомни Петрински.

Надявам се кризата лека полека да премине с тази вълна, добави той.

Според него една от най-неглижираните опасности е бежанците да вкарат в Европа заболявания, които вече са забравени на Стария континент. Вчера гръцкото здравно министерство е наредило да се пратят екипи за санитарна и медицинска защита в Идомени.

Чуйте целия разгговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …