четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Иван Нейков и Явор Алексиев: Има ли изход от бедността

Иван Нейков и Явор Алексиев: Има ли изход от бедността

Темата за бедността и безработицата като социален и икономически проблем в България коментираха в предаването „Прозорецът“ икономистите Иван Нейков, председател на управителния съвет на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

„Има изход, ама не в посоката, в която се движим“, категоричен бе Иван Нейков.

„Данните сочат, че се движим между 22-24% хора, които са бедни по българските стандарти – и по линия на бедността, и работещи бедни, хора с минимална работна заплата. Ако смятаме, че можем да решим проблема с увеличаване на соцосиалната помощ, то това означава, че всеки четвърти българин трябва да получава подобна помощ. По моему това е улица без изход“, допълни още Нейков.

По думите му няма как трима работещи да изваждат от бедност четвърти със своите данъци.

„Мисля, че няма едно решение. Един от големите проблеми е в това, че много от тези хора, които вече са бедни, са отхвърлени от пазара на труда. Работодателят казва дай ми доказателства, че можеш дадено нещо, самият човек не може, тъй като е напуснал училище, няма курсове за квалификация. Така той вече не е търсен от пазара“, допълни той.

Той бе категоричен, че има изход и механизъм, който обаче не пизползваме.

„Това е начин един човек, които няма документи за своята квалификация, да му дадем възможност да докаже, че нещо умее, че има умения, придобити по неформален начин. Има механизъм, по който той може да докаже уменията си. Това е един от пътищата, по който можем да им помогнем да се появят на белия пазар на труда“, подчерта Нейков.

Според Явор Алексиев заетостта е ластикът, който може да помогне на човек да изкочи от крайната бедност.

 Кои са проблемите в трудовото ни законодателство и за реформите в пенсионната система – вижте повече във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …