понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Кръстев: Всички в сирийския конфликт се страхуват от много неща
Снимка: ЕРА

Иван Кръстев: Всички в сирийския конфликт се страхуват от много неща

Основният проблем на сирийската криза е в това, че всички участници в конфликта се страхуват от много неща и това прави преговорите толкова трудни. Това заяви в еМисия България колумнистът на „Ню Йорк Таймс“ Иван Кръстев.

Той обясни руската намеса с няколко причини: оценката на Москва, че без нейна помощ Башар Асад започва да губи територия и това заплашва режима му; реалните притеснения на Русия от засилването на „Ислямска държава, тъй като над 7000 души, дошли от бившия СССР, се сражават на нейна страна; Стратегическата слабост на САЩ в този конфликт, видяна от Владимир Путин – Америка присъства в небето, но не и на територията на Сирия.

Според Кръстев за Москва е много важно военната операция да приключи бързо, за да не затъне в сирийската криза както САЩ в Ирак и самата Русия в Афганистан.

Той допълни, че кюрдите са се оказали най-способни да се борят срещу „Ислямска държава“. „Успехът им е в това да защитават района, който контролират. Турция обаче е изключително внимателна и не позволява използването на кюрдски отряди масово в Сирия. Засилването им и евентуалното обособяване на независим Кюрдистан се разглежда от Анкара като заплаха за Турция“, допълни Кръстев.

Все пак той отчете като развитие в кризата сядането на масата на преговорите на Иран, което вкарва в диалога всички, засегнати от конфликта.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/05/Krustev.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …