сряда , 24 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Кръстев: Решаването на сирийския проблем няма да спре заплахата от тероризъм
Снимка: ЕРА

Иван Кръстев: Решаването на сирийския проблем няма да спре заплахата от тероризъм

„Трудно е да се очаква, че в рамките на седмици проблемът с тероризма може да бъде решен. Става дума за много хора, разпръснати в различни част на света, радикализирани, организирани заради социалните мрежи. Да се реши в кратко време е нереалистично“. Това бе коментарът на Иван Кръстев – председател на Центъра за либерални стратегии.

По думите му на срещата на лидерите от Г-20 ще бъде договорено как да бъде прекъсната възможността „Ислямска държава“ да продава петрола на територията, която контролира, да бъдат изтласкани силите на джихадистите от районите, в които има нефт. Това би направило организационното оцеляване на групировката по-трудно.

Експертът коментира още, че решаването на сирийския проблем е ключово, но не означава, че ще сложи край на заплахата от тероризъм.

Според Кръстев е необходимо да се направят три неща: европейските правителства да успокоят своите граждани; важно е честно да се каже на хората, че степента на несигурност в следващите 10-20 години ще бъде по-голяма от последните 10-20 години; да се предотврати радикализацията на ислямското население в Европа.

Вижте също

Осъденият ген. Кирчо Киров: Делото има политически характер, България трябваше да покаже как се бори с корупцията

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров получи нова, по-тежка присъда. Софийският военен …