събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Кръстев: ЕС трябва да покаже колко висока е цената на излизането

Иван Кръстев: ЕС трябва да покаже колко висока е цената на излизането

Това ще е изключително труден процес. Реалната заплаха над ЕС е да се случи процесът на т.нар. „ранна банка“, когато поради паника хората теглят депозитите си – няма банка, която да устои на тази атака. По същия начин мнозина се питат какво става с ЕС по начин, който го отслабва.

Това коментира относно резултата от референдума за Брекзит политологът Иван Кръстев в еМисия България.

Той е категоричен, че ЕС трябва да покаже колко висока е цената на излизането и как няма да направи нищо, за да улесни този процес за Великобритания. Дда заяви ясно: „Да, можете да гласувате както искате, но ще трябва да живеете с последствията на вота си“.

Според Иван Кръстев кризата в европейската интеграция е била видна и преди гласуването, и в този смисъл изненадата не е пълна.

Интеграцията и дизинтеграцията се случват първо във въображението на хората и големият ефект на Брекзит е, че мнозина, които са приемали ЕС като даденост и не са мислили за проблемите му, сега си задават въпроси за неговото бъдеще, отбеляза още политологът.

Иван Кръстев предвижда следващите седмици да са критични, а първата реакция на всички ще е да се преборят с паниката.

Според него въпреки успокоенията и твърденията, че „нищо не се е случило“, това е рязка промяна на европейския ред. Самото допускане референдумите да са основен начин да се решават проблемите на ЕС създава по думите му неразрешима ситуация, в случай че всяка друга страна членка реши да се обърне към тях.

Ще започнем да се питаме не кой ще се присъедини, а кой ще излезе от ЕС, предвижда политологът. И добавя, че дори тези, които са извън ЕС и се радват на резултата от референдума, ще бъдат засегнати, тъй като проблемът на англичаните ще бъде и техен.

Относно реакцията в България, Иван Кръстев отбеляза, че ние се държим така, сякаш това, което се случва на наша територия, не ни засяга, но това не е така, а малките страни ще са най-големите губещи. Това е ефектът върху перифериите при разпадане на големи интеграционни проекти и затова България трябва да се опита да бъде част от решението, смята политологът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Понятието „ранна банка“ или „early bank“ идва от това, че при подобна паника хората почват да се тълпят пред банката сутрин рано още преди да е отворила, за да изтеглят депозитите си. Дам-м-м… ^^ Така че друг начин да се преведе е „сутрешна банка“.