понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Костов: Русия вече няма сили да рекетира енергийно България

Иван Костов: Русия вече няма сили да рекетира енергийно България

Санкциите срещу Русия трябва да останат, тъй като причините за тях не са отпаднали – това е становището на Иван Костов, споделено пред телевизия Би Ай Ти. Пред журналиста Илия Вълков, експремиерът Иван Костов даде индиректно обяснение за пестеливите си медийни изяви – според него сегашната българска журналистика е достигнала невиждани нива на некомпетентност и продажност. Дали Русия рекетира енергийно България и Европа и каква е разликата между политик и държавник?

Илия Вълков: Гледайки сегашната политическа ситуация, вие как се определяте – като опозиция или подкрепящ управленските решения?
Иван Костов: Политически въпрос, на каквито не отговарям.

И. В.: В навечерието на новия държавен бюджет, одобрявате ли политиката на взимане на нови и нови заеми, независимо от държавния излишък от 3,2 млрд. лв.?
И. К.: Управлението на публичния дълг изисква редовни операции с него, които всеки експерт в тази област разбира и подкрепя. Вследствие на тези операции догодина дългът няма да се увеличи, впрочем както не се увеличи и тази година..

И. В.: Наблюдавайки обявените към момента кандидат-президентски двойки, за коя политическа централа е най-нужно да влезе на „Дондуков“ 2, при положение, че институцията има отговорни, но предимно представителни функции?
И. К.: Политически въпрос, на каквито не отговарям.

И. В.: Предстои важен тест за европейската общност – да бъдат продължени или свалени санкциите срещу Русия. Каква трябва да бъде българската позиция?
И. К.: Щом не са отпаднали причините за въвеждането на санкциите, те следва да продължат.

И. В.: Използва ли Русия сегашната ситуация на антиевропейски настроения и видимо отслабване на общността, както и вътрешните сътресения в Турция, за да „рекетира“ енергийно Европа и съответно България?
И. К.: Няма с какво да рекетира след есента на 2014, когато падна цената на петрола и природния газ. Русия води политика е предимно на защита на досегашните пазари и е близо до пълно финансово изтощаване на своите валутни резерви.

И. В.: През 2008 г. казахте, че „Русия държи България като васал“. Това продължава ли?
И. К.: Вижте отговора на предния въпрос.

И. В.: Премиерът Бойко Борисов подгря темата за изграждането на АЕЦ „Белене“ и незабавното плащане на глобата от близо 600 млн. евро. на руската страна. Ще бъдат ли „заметени“ корупционните схеми около този проект и платени от българските данъкоплатци?
И. К.: Заметени са вече, доколкото никой не търси отговорност за огромните загуби, които бяха причинени на България.

И. В.: През 2001 г., след политическите събития, много българи – истински ваши избиратели, емигрираха в чужбина. Това е първата голяма вълна. Възможно ли е голямо завръщане?
И. К.: Вече се връщат пенсионирали се българи, за да доживеят старините си в Отечеството. Сред младите има вече тук-там нагласи за връщане, доколкото виждат някаква перспектива за добро заплащане. Но за Голямо завръщане не виждам предпоставки.

И. В.: Каква е разликата между политик и държавник?
И. К.: Първият е готов на всичко, за да спечели изборите, а вторият – за да реши проблемите на хората и страната си.

И. В.: Как се промени българската журналистика?
И. К.: Промени се към невиждани досега нива на некомпетентност и продажност.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …