понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Костов: Нужни са реформи в България, но се иска кураж и компетентност

Иван Костов: Нужни са реформи в България, но се иска кураж и компетентност

Във втората част на интервюто пред Би Ай Ти и колегата ни Илия Вълков бившият премиер Иван Костов коментира ситуацията в Крим и санкциите за Русия, картелите в България, промяната в данъчната система и изрази мнение, че политическата криза в България се дължи на това, че не се правят реформи, а държавниците се страхуват от реформи. (Припомнете си първата част на разговора с Костов ТУК)

„Санкциите срещу Русия са начин евроатлантическият свят да каже на Русия, че е прекрачила граници, които никоя страна не може да прекрачва, защото по този начин рухва международния правов ред. Русия се позовава на Косово, но там не е влязла нито една европейска страна, нито е станала губерния на ЕС“, заяви Иван Костов.

„Косово е на косоварите и е в следствие на една политика на геноцид, на насилствена депортация, която Милошевич проведе срещу косоварите. Той заплаши ЕС тогава. Миграционната вълна беше с потенциал да стане 1,8 млн. души. Такава вълна щеше да породи само един диктатор, какъвто беше Милошевич. Но това нищо общо с това да влезеш в Крим с войници, да проведеш избори и да анексираш територията за себе си“, категоричен е политикът.

Той смята, че дори българският президент не разбира какво са санкциите.
„Нашият новоизбран президент твърди, че санкциите вредят и на Европа и на Русия. Това е мнение от ресторантски разговор, защото санкциите, които са наречени ограничения в ЕС, са наложени върху лица, които са участвали в анексирането и военните действия. Това са конкретни хора. Те са санкционирани – не им дават възможност да оперират с парите си на запад“, разясни Костов.

„Отговорът на Русия не предизвика никакви щети на световната търговия. Качествените стоки си намират пазари веднага. Загубите на българското земеделие са 12-13 милиона“, добави още той.

По думите му, има неспособност да бъдат извършени необходимите реформи, а от реформи очевидно се нуждаят много сектори на обществото и институциите, особено териториалните им разпределения. „От голяма реформа се нуждае образованието. Не намираме възможност да интегрираме образователно български граждани от ромски произход в работната си сила поради слабост на системата за образование и отпадане от системата. Това не може да продължава, защото силно се влошава качеството“, коментира Костов.

Според него една от причините за всичко това е наложената данъчна система в периода 2005-2009 г. „Тя толерира неравенството. Имам предвид плоския данък, и данък наследство, и акцизите и облагането на корпоративните доходи“, посочи политикът.

„Неравенството, ако е цел на политиката, то се атакува по много начини, отвсякъде“, каза Костов. Той направи сравнение с България и САЩ и данъка за наследство. „Нека всеки произведе собственото си благосъстояние. Има много лостове за намаляване на неравенството, които българската държава не е включила“, смята Костов.

По думите му, се иска смелост, кураж и много компетентност, за да се направят реформи. Той коментира и темата за картелите на горивата.

„Неспособността да се облагат монополите, които злоупотребяват с господстващо положение, транснационалните корпорации, е характерно за африканските неподредени държави. Ако не успее КЗК, ще станем нещо такова. Не само за картела „Лукойл Нефтохим“. Има още 6 и те трябва да бъдат санкционирани“, убеден е Костов.

Очаквайте и трета част на интервюто с Иван Костов утре в еМисия България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

7 коментара

 1. а каде беше ти бе дърт лаинар когато целата власт ти беше в рацете.а сега говориш.

 2. Vladimir Georgiev

  Голям политик и държавник. Българският народ избра да го извади от активната политика и си плаща /и ще плаща и в бъдеще/ цената на простотията си.

 3. Георги Вълков, д-р инж.

  Костов,
  Точно Косово легитимира Крим, както вече го написах преди 3 години ……
  И това, че в Косово „не е влязла нито една европейска страна“ не отменя факта, че НАТО води несанкционирана война със Сърбия, бомбардира я с обеднен уран и им отвлече премиера, за да го умори в затвора. Това са си откровено военни престъпления. В допълнение към нарушението на международното право, в разрез с Хелзинското споразумение за неприкосновеността на териториите на държавите, подписали го – и Сърбия, и воюващите срещу нея.
  И както „Косово е на косоварите“, така и Крим би трябвало да е на кримските жители. В Косово, между прочем, даже местен референдум за статута му нямаше.
  Но Костов открай време си мрази Сърбия и не му дреме за международното право – още като даде въздушен коридор през България на НАТОвските бомбардировачи…
  Иначе Костов е прав, че някой трябва да разясни на Президента ни казуса Крим. Радев направи политическа грешка, заявявайки, че „анексията на Крим е нарушение на международното право“. Къде тогава той лично слага откъсването на територията Косово от суверенна Сърбия? Или окупацията на Северен Кипър от турски военни части? Защо не се възмутим срещу държавите закононарушители? И да им наложим санкции? Или и Президентът ни ще следва двойни стандарти като менторите от Брюксел?

 4. българин

  Един кремълски трол (по-долу) не е пропуснал да се из@ка под това интервю цели три пъти само в рамките на няколко минути. Руските рубладжии много мразят Иван Костов, защото заради него България е част от ЕС и НАТО. Ако не беше Костов, сега щяхме да бъдем руска губерня като Беларус или Молдова например.

 5. Ти си пристъпник Иване! Скрий се някъде!
  По добре в затвора…..

 6. Иване ,ти нямаш думата ! Теб трябва да те съдят ида те вкарат в затвора! Върни парите на България!! Срамувам се от теб Иване,костов ли не те знам,но си срам за цяла България!

 7. Иванушка

  Господин Костов може да баламосва бабите и ромите. Изключителните американци са нагъзили Европа и сега се опитват по старата схема разделяй и владей да налапат и Укарайна. Само че украинците са най продажните селски тарикати и в определен момент, когато им спрат парите така ще се изварят, че на Европа и Америка свят ще им се завие.