петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Костов: Българските избори са относително нечестни

Иван Костов: Българските избори са относително нечестни

В третата част на интервюто бившият премиер Иван Костов коментира, че десницата е разделена и това може да я препъне по пътя и към парламента. Костов прогнозира, че едва ли ще има само едни парламентарни избори тази година и говори за битовия консерватизъм. С бившия премиер по всички тези теми разговаря Илия Вълков. (Припомнете си първа и втора част на интервюто с Иван Костов.)

„Не егото на политиците, а страхът, е фактор за тази политическа криза. Страх, че ще бъдат сменени отвън за тези партии, които ги доминира Русия или Турция. Страх от обществените нагласи и общественото мнение. То е жив процес и е самата демокрация. Ако ти не воюваш за обществените нагласи, ти не си политик и не изпълняваш 50 или 79% от длъжностната си характеристика“, заяви Иван Костов.

„Българските избори са относително нечестни. Тази относителност е различна, зависи кой управлява. Има един мотивиран неполитически вот – и с работни места, социална подкрепа или мотивирани със стипендия за детето да учи в Европа за немотивирани политически хора“, посочи бившият премиер.

Той посочи, че всички се надяват Герджиков да намали тази степен на нечестност и коментира машинното гласуване.

„Наблюдавайки политиците, това, което виждам, е, че не демонстрират решителност да се сблъскат с тези проблеми в една много тежка обстановка във висока несигурност. Да искаш да управляваш България в тази ситуация, изисква смелост. Това, което демонстрират, е битка помежду им“, категоричен е Иван Костов.

Според него има отсъствие на решителност сред политиците да се сблъскат с конкретни въпроси и проблеми. Например каква позиция ще се застъпи пред ЕС, посочи Костов и заяви, че ЕС и НАТО са изправени пред тежки рискове. Той каза, че не разбира какво значи да се споделят руските ценности, а патриотарството е фалшиво родолюбие.

Границата е огромна между патриот и да си патриотар. Да си патриот не значи да мразиш другите, а да обичаш собствената си страна, собствения си народ и да искаш да живееш в мир и добруване със съседите, защото не можеш да живееш в мир и благоденствие, ако хората около теб страдат.

„Ако отвъд границата има бедни, гладни хора, които са готови да нахлуят на твоята територия, нямаш интерес от това. Имаш интерес всичко това да бъде решено. Това е да си патриот, а не да си тук в България и да защитаваш интересите на Русия, която агресивно напада собствената ти страна“, обясни още той.

По думите на Костов, нито една партия в България не защитава американски интереси, а още по-страшно е, че не защитават и европейски интереси, дори в дясното пространство.

„Турция изнудва ЕС. Какво означава да защитиш Турция? Властите, българското правителство, официално подкрепят претенциите на Турция и настояват ЕС да влезе в него. Къде се позиционираш ти между Турция и ЕС? Трябва да се позиционираш до ЕС и да се конфронтираш с Турция, колкото и да ти струва. Но колко български политици смеят да се конфронтират с Ердоган? Аз не знам нито един“, даде пример Костов.

Според него е добре десницата да се обедини органично. „Да знаем, че ще има силна коалиция, лидери, които да ни представляват. Не можеш да отидеш да гласуваш и да не знаеш кой точно те представлява и кой носи отговорността“, категоричен е Костов.

Той е убеден, че десницата би трябвало да се обедини и добави, че много повече можеше да постигне десницата, ако беше обединена.

„Скоро ще има пак избори, така както виждаме ние. Не е късно да се вземат мерки и да се решат тези въпроси“, смята Костов. Той призна за своя най-голяма грешка това, че е повярвал, че Симеон Сакскобургготски и НДСВ ще бъдат нормална, демократична, политическа формация.

„Тяхното идване на власт разруши българската демокрация и сега виждаме наследството. Трябваше по-внимателно да извлека исторически опит. Няма монарх привърженик на демокрацията в света“, посочи Костов и добави, че последиците за демокрацията са разрушителни.

Той каза, че не би се върнал в политиката. „Хубаво е хора с по-дълга житейска перспектива да проявят себеотрицателност. България има нужда от саможертви. Това трябва да знаят политиците. Трябва някой да се реши. Мнозина знаят какво трябва да се направи. Мнозина знаеха и през 1997 г., но нямаха куража и смелостта“, заяви Костов.

„Изглежда има много мощен консерватизъм на битово ниво, което ги кара да не бъдат иноватори“, посочи бившият премиер и добави, че страната има потенциал за икономически растеж, но не може да управлява рискове.

Чуйте целия разговор с бившия премиер Иван Костов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

5 коментара

 1. Този човек заслужава само уважение и поклон. Дано има и други като него занапред.

 2. Вержиния Балчева

  Моля ,ако е възможно „качете“ и предишните части тук, за да имаме целия материал на едно място. Благодаря за възможността да чуя думите на мъдрия, почтен човек Иван Костов.

 3. Константин Вучков

  Ръката пред устата издава лъжата. Езикът на тялото е по-сигурен.

 4. В България има много малко мъдри, компетентни и смели политици. Иван Костов е един от тях. За съжаление, няма кой да го чуе.

 5. Мирослава

  И аз се мъча…