петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Иван Иванов: Част от задълженията и дефицитите в НЕК да се платят от държавния бюджет

Иван Иванов: Част от задълженията и дефицитите в НЕК да се платят от държавния бюджет

Част от задълженията и дефицитите са плод на политически решения и затова трябва да бъдат платени не от НЕК – което ги прехвърля автоматично и върху нас, а от националния бюджет в знак на поемане на призната отговорност. Това би било отговорното отношение, за да се облекчат българските граждани.

Това предлага председателят на КЕВР Иван Иванов, който гостува в „Честно казано“ и коментира проблемите и финансовите ями в енергетика, критиките към комисията заради увеличаването на цената на природния газ, което прокуратурата оспорва, съмнителните енергийни проекти и други актуални енергийни теми.

Иванов изрази надежда – като призна, че се базира на информация, с която разполага – че в следващата година може да се постигне предоговаряне с американските електроцентрали, което да доведе до положителен резултат.

Намесата на прокуратурата в енергетиката не ме притеснява, защото решението, което взехме (в КЕВР – бел. ред.) е прозрачно и в защита на обществения интерес, доколкото това е възможно съгласно правомощията ни, и имаме съвсем разумни и категорични аргументи в негова защита, каза председателят на комисията за предстоящото утре заседание на Административния съд в София във връзка с оспорваната цена на газа. Прокуратурата трябва да докаже какво е могло да направи комисията, добави той.

Иванов подчерта, че промяната на цените се съобразява с фактори, които не зависят от КЕВР и дори от България, и става по формулата, заложена в договора между „Булгаргаз“ и „Газпром“ по параметри от международните борси.

Той увери, че откакто е на поста, първата задача винаги е да се минимизира тежестта върху българските потребители, като даде пример с поскъпването на топлинната енергия с 1-2%, вместо с 41, както по думите му е трябвало.

Иван Иванов изрази също надежда, че по въпроса с въглищните централи Европа ще уважи искането не само на България, но и на други страни със съществено производство на въглища и ще има достатъчен период на дерогация.

Вижте подробности по тези и други енергийни теми в целия разговор с Иван Иванов:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …