четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Хиновски: Нужна е реформа в сектор енергетика, НЕК трябва да спре да бъде „черна кутия“

Иван Хиновски: Нужна е реформа в сектор енергетика, НЕК трябва да спре да бъде „черна кутия“

Енергийният експерт от Български енергиен форум Иван Хиновски коментира проблемите и предизвикателствата в сектор енергетика и посочи какви решения могат да бъдат приложени в България. Той анализира и темата за АЕЦ „Белене“, както и за производството на енергия от ВЕИ.

„Има дългосрочни договори за доставки на суровини – на газ и петрол, които е логично ЕС да опита да ги увеличи, защото вкарват страните членки в договори за дълъг срок от време“, обясни Хиновски. По думите му, дългосрочните договори за закупуване на електроенергия малко трудно ще бъдат забранени. ЕС използва механизма за препоръки.

„Никой няма да започне да стои нови мощности“, посочи Хиновски. По думите му, това би значело тежка намеса от страна на Брюксел, макар че решенията на ЕП трябва да преминат през издаването на регламенти и директиви, които са задължителните за страните членки.

Той е убеден, че всичко това ще бъде обсъждано много сериозно. По думите му, България е по-уязвима в преговори с монополните доставчици на енергийни суровини. Много по-лесно се водят преговори на пазара на дребно, отколкото при интегрирана обща и съюзна политика.

„България се „скрива“ зад едно решени, че няма да има вече дългосрочни договори, а за спот-договори“, анализира експертът и добави, че има по-малък пазарен риск при такива договори.

По думите му е много трудно да се постигне прозрачност, тъй като има много връзки и зависимости от монополисти.

Той коментира и темата за АЕЦ „Белене“. „България е на такъв икономически хал, че не може да реализира потенциала си да реализира този проект. Тези пари няма да бъдат загубени, ако проектът се реализира“, категоричен е експертът.
Той смята, че шансът тези похарчени пари да бъдат превърнати в активи, е много малък.

Хиновски коментира и договорите с ВЕИ и обясни, че всички те са дългосрочни. „Страшно много политици се възползваха от този бизнес и преференциалните цени в тогавашния вариант на законодателството, че изграждайки такава централа, получавате договор за над 20 години, при който държавата е задължена да изкупува енергията“, посочи Хиновски.

Той обясни, че цялата тази енергия се калкулира на пазара и влиза в нашите сметки. „Обществото е длъжно да купува една енергия, която се произвежда по преференциални дългосрочни договори. Би трябвало България да направи един общ пръстен за зелена енергия и тя да излезе извън България, защото има интерес да се купува“, обясни експертът.

Трябват две важни стъпки – да се направи реформа на пазара – да се либерализира пазарът и да се отвори. Губещата НЕК да спре да бъде „черна кутия“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …