сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Филипов за състоянието на финансовите пазари след референдума на Острова

Иван Филипов за състоянието на финансовите пазари след референдума на Острова

Премина ли шокът на финансовите пазари след референдума във Великобритания коментира финансовият анализатор Иван Филипов, завършил политически науки в английската столица и в момента живее там.

„Мисля, че все още сме в момента, в който анализаторите и търговците все още се чудят какво е станало. Може да се каже, че най-големите шокове за паунда и икономиката преминават, но проблемът е, че не се знае всъщност какво ще се случи. Т.е. референдумът стартира политически и икономически процеси, които все още разтърсват както британската икономика, така и европейската“, посочи Филипов.

Той допълни, че днес паундът е достигнал най-големия си спад спрямо долара от 31 години насам.

„Централната банка излезе със становище, че нещата не са толкова песимистични и че няма да се налагт огромни интервенции на пазара“, каза още Филипов.

По думите му не се очакват големи кризи в икономиката на Великобритания, но политическата криза е безспорна.

Филипов подчерта, че е възможно да се стигне до евентуално напускане на компании със седалище в Лондон, защото големите корпорации са били за оставане.

„Отделни икономисти смятат, че Брекзит може да има позитиви, защото много хора се оплакват от прекалената финансова регулация от Брюксел“, посочи още той.

По думите на анализатора въпросът сега е дали Англия ще тръгне към отворена икономика към всички, или ще изпадне в няколкогодишна криза.

„Кампанията за излизане не се справяше с икономическите аргументи и затова наблегна на имиграцията“, посочи още Филипов.

Той сподели, че повечето чужденци във Великобритания смятат, че няма да има Брекзит, докато британците мислят, че ще има.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …