събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Димитров от Български пациентски форум: Грехота е да подлагаме здравето на децата на риск

Иван Димитров от Български пациентски форум: Грехота е да подлагаме здравето на децата на риск

Родители на деца с трансплантации излизат на протест. Поредното недомислие в системата ги принуждава да доплащат животоспасяващите лекарства. Защо институциите си прехвърлят топката и къде е разковничето на проблема? В студиото на „еМисия България“ коментарат Радка Йорданова от Асоциацията  на чернодробно трансплантираните и Иван Димитров от Български пациентски форум.

„Мислехме, че моделът Москов си е тръгнал с Москов, а се оказа, че не е така“ – сподели Иван Димитров.

„От много години се сблъскваме с този важен проблем. Неприемливо е за нас, да не знае един родител дали го има това лекарство и колко ще трябва да се доплати за него.“ – заявява Радка Димитрова.

„Входирахме писмо, в което молехме за помощ. Декларирахме, че ще излезем на протест на 1-ви юни. Те ни отговориха, че намирали за арогантно нашето искане. Започваме да се питаме, дали няма да получим писмо с дати, в които можем да протестираме“ – разказва Иван Димитров.

„Децата са ощетени, те са на малки дози. В България пострадалиоте деца са около 50“ – допълва Радка Димирова.

„Умишлено е всичко. В началото на всяка година, касата няма пари, запоява годината с липси и решава да „щипва“ от тук от там. Решават, че това е едно и също наименование – на хапчето и на сиропа и решават да спестят едни пари. Изкарват няколко месеца, те поправят грешка и на следващата година е същото. Грозната истина е че ниукой не казва, какво точно спестяват. Но реакцията на отхвърляне струва на нас минимум 110 хиляди лева. Това, което се случва, се случва със знанието и на Касата и на Министерството. Всичко е въпрос на воля. Циганиме се за някакви пари, за нещо, което дава на децата ни втори живот“ – пояснява Иван Димитров.

Ето какъв е текстът на призива за протест на пострадалите родители:

„Протест!  На 01 юни 2017 г., от 10.00 ч. пред МЗ и от 12.00 ч. пред НЗОК.
От началото на 2017 г. родителите на трансплантираните деца доплащат животоспасяващите имуносупресори. Институции и фирма производител си прехвърлят вината, а през това време държавата твърди, че децата са най-важното.
Ние, родителите на трансплантирани деца, каним да ни подкрепят всички родители, защото за нас деца наистина са най-важното. Искаме отговор от институциите докога ще продължава лицемерието. Да се твърди, че държавата иска да се повишат трансплантациите, а след като са трансплантирани хората да бъдат оставяни на произвола на съдбата – е подигравка. Тази година ще е един по-различен 01 юни! Бъдете с нас, в подкрепа на децата!“

Какво още споделиха госите Иван Димиторв и Радка Димитрова в ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Защо водещия не попита г-н Иван Димитров от Български пациентски форум – „Защо, г-н Димитров, атакувате през медиите Професор Николай Петров и д-р Мирослав Ненков по темата за трансплантациите, при положение, че именно те са част от екипа спасяващ хора чрез трансплантации във ВМА?? Защо, г-н Димитров, не кажете истинските си (скрити) интереси, а нападате така яростно многоуважаемите Професор Николай Петров и д-р Мирослав Ненков?? Колко живота, г-н Димитров, сте спасили Вие, че ще давате оценки на Професор Николай Петров и д-р Мирослав Ненков??“! Това са важните въпроси в случая, това за въпросите зад които е „заровено кучето“, ама кой да ги зададе, по-лесно е да се омаскаряват безспорни Професионалисти и големи Лекари като Професор Николай Петров и д-р Мирослав Ненков (медийните атаки на г-н Иван Димитров от Български пациентски форум са именно срещу тях, питайте въпросния господин защо плюе и храчи срещу тези прекрасни Лекари).