петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Димитров и д-р Николай Колев: Новите правила за болните от хепатит С са геноцид

Иван Димитров и д-р Николай Колев: Новите правила за болните от хепатит С са геноцид

От днес влизат в сила новите критерии за лечение на хепатит C, някои от които през изминалата седмица предизвикаха сериозни критики и недоволство. Сред тях са въвеждането на по-евтино лекарство, който НЗОК да покрива, както и отказ на лечение за случаи, които се смятат за нелечими.

Според Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК и гост на „Жива връзка” (вижте разговора с нея ТУК) новите правила няма да се отразят на лечението на болните по никакъв начин. Но все пак лекарите трябва да докладват както и защо предписват. НЗОК ще преценява по „икономическа целесъобразност” дали да се одобри решението.

Темата кой има право да отнема надежда за живот коментираха в предаването еМисия България Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум“ и д-р Николай Колев.

„Или нещата остават така, както са били в момента, или въвеждаме нови критерии. Внася се малко или повече неразбория в системата. За мен нелогично е на 15 дни да има нов лекарствен списък и да има промени“, коментира д-р Николай Колев, който е личен лекар.

„Ужасяващото е, че касата започва да играе ролята на лекуващ орган. А лекуващият орган е нашият лекар. Това е най-ужасяващото нещо, сътворено като документация, в новата ни история“, категоричен е Иван Димитров.

„Един чиновник, в една стая, на някой си етаж, който няма нищо общо с лекарската практика, ще каже – този пациент е безперспективен. Всеки един чиновник в касата може да тълкува тази точка точно по този начин“, обясни Димитров.

„Ако това не го каже чиновника, трябва да го каже лекарят. Това не е редно“, добави д-р Колев. Той обясни, че всяко забавяне ще навреди на пациента и разказа по какъв начин и в какви срокове се придвижва документацията през НЗОК. „Това е една бюрокрация, която всички търпим вече години. Никой не протестира“, каза още той.

„В България няма регистри за хронични заболявания. По данни на СЗО, около 110 000 са хората с хепатит С и само 3% са консултирани и доказани“, посочи Иван Димитров. Това са хора с някакво заболяване и по стечение на обстоятелствата пациентът е заразен с хепатит С.

„Заразяването става по кръвен и по полов път. Превенцията е да се правят изследвания на тези, които кръводаряват. Всеки човек може да се зарази, без дори да предполага“, обясни медикът.

По думите на Иван Димитров, всички тези критерии са измислени от чиновници, а не от национални консултанти. „Тези пациенти два месеца изпускат лечение. Поне половин година тези хора ще бъдат тотално без лечение“, добави той.

НЗОК отделя доста средства за плащане на лекарства, но явно парите не са достатъчни и явно от там идва проблемът, коментира Колев. Според Иван Димитров не са верни твърденията, че от 2009 г. до ден днешен са се увеличили плащанията за лекарства за пациентите с хронични заболявания.

Д-р Колев обясни, че предпазването е много сложен процес и човек може да се заради случайно. За съжаление, все още няма ваксина срещу хепатит С. Той посъветва хората да си сложат ваксина срещу вирусен хепатит А и В. По думите му, много рядко се обръща внимание на профилактиката и у нас не се дават средства за превенция.

„Това трябва да отпадне като текст и не може такъв дискциминационен текст да съществува в европейска държава в XXI век. Не може българският пациент да бъде лекуван от чиновници и финансисти. Ако това продължи, ще призова всички български граждани да се наредят пред европейските посолства и да бъдем приети в която и да е държава като здравни емигранти. Това означава абсолютно осъзнат геноцид“, заяви Иван Димитров.

„Със застудяването намаляха вирусните инфекции. Истината е, че когато температурите са минусови и имаме здрав студ, намалява разпространението на вирусите. Противогрипната ваксина трябва да е направена навреме и третото важно нещо е да се избягват места със много хора“, посъветва д-р Колев.

Чуйте целия разговор с Иван Димитров и д-р Николай Колев за хепатит С и съветите им за профилактика в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …