понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Иван Брегов, ИПИ: Получихме „захаросан доклад“ от ЕК заради европредседателството

Иван Брегов, ИПИ: Получихме „захаросан доклад“ от ЕК заради европредседателството

Вчера излезе последният доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни в правосъдието и вътрешните работи. Изводът от него е, че България има напредък, но има върху какво да се работи. Обективен или позитивен е докладът на ЕК за съдебната система, анализираха в студиотот на КОД 11-13 Иван Брегов от Институт за пазарна икономика и журналистът Богдана Лазарова.

„Докладът акцентира, че измененията в законодателството трябва да бъдат целенасочени и последователни. Той е написан на „сладък език“ – от него става ясно, че третото правителство на Борисов си е поставило за цел да не постигнат нищо и са се справили добре“, посочи Брегов и допълни, че позитивният доклад е заради предстоящото европредседателство на страната ни.

„Поставят се под съмнение основни демократични принципи – без обществено обсъждане се приемат основни закони в рамките на седмица, две. Тонът е захаросан заради председателство, не може да удариш публичен шамар на държавата, която ще председателства“, каза Брегов.

Журналистът Богдана Лазарова беше категорична, че ако докладът е обективен ще трябва ЕК да признаят, че са съучастници в нереализирани реформи.

„Имам съображения около обстоятелствата за доклада. Странно е по едни и същи неща преди да сме имали 2 и 3 като оценка, а сега 5 и 6. За съпоставими неща, Полша получи заплаха за лишаване от глас, а ние „захарасан“ доклад. Целта съдебната система да функционира е да бъде от полза за гражданите и бизнеса в тази държава – те дали усещат, че им е добре“, заяви Лазарова/

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …