петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иван Бакалов и Евгени Петров: Навлиза ли България в политическа криза

Иван Бакалов и Евгени Петров: Навлиза ли България в политическа криза

Навлиза ли България в политическа криза, реални ли са прогнозите и дори заклинанията за политически мрак, евроизолация, развцет на олигархични зависимости при подкрепата на един или друг кандидат – коментираха журналистите Евгени Петров и Иван Бакалов в предаването еМисия България.

„Имаше лека изненада, че резултатът на ген. Румен Радев е по-висок от този на Цачева, точно обратното на прогнозите. Причината, според мен, е, че хората вече се крият за кого ще сласуват на социологическите сондажи“, заяви Иван Бакалов.

По думите му основна прична за провала на ГЕРБ на изборите е тотално неадекватната кандидатура на „чиновник, изтикан за председател на Народното събрание от мнозинството“. На всички е видно и ясно, че тя е марионетка на Борисов, категоричен е Бакалов.

Той отчете като сериозен пропуска на президентската кампания в България и късното обявяване на кандидатите за държавен глава, противно на световните практики с кампании от половин до една година.

„Говори се, че Радев ще изкара България от НАТО и ЕС. Как ще стане това?! Води се води дори сериозен дебат за това от политици. А не може хората да се плашат с тези глупости“, подчерта Бакалов и припомни, че страната е станала член на НАТО и ЕС в мандатите на Георги Първанов.

По думитему много хора са гласували за други кандидати, а не за Цачева, за да „не отиде и този пост в ръцете на ГЕРБ“.

Според Бакалов има опасност от политическа криза, тъй като премиерът е дал обещание да подаде оставка, ако Цачева загуби на втория тур.

„Обективно се отива натам. Досега е печелил винаги този, които е бил водещ на първия тур. Обединение срещу първия може да се получи на сериозна основа, а не че идвал Путин“, смята още Бакалов и допълни, че няма време за гигантски разкрития и да се хвърлят информационни бомби.

По думите му при президентския вот фалшификациите са почти невъзможни, защото трябва да се манипулират много гласове.

По повод референдума, той отбеляза, че много хора ще останат с впечатление, че има шашма, за да не станат решенията от референдума задължителни. Ако не му обърнат внимание в парламента, ще остане огромно политическо напрежение, тъй като в него са гласували над 3,5 млн. души, категоричен е Бакалов. Той каза, че не вярва Слави Трифонов, чието шоу инициира националното допитване, да направи пария

На свой ред, журналистът Евгени Петров посочи, че определено е изнедан от резултата след първия тур.

„Според мен, ГЕРБ направи кампания каквато е правил винаги. Но през цялата кампания се говореше за всякакви други неща, но не и за смисъла и характера на президентската институция“, подчерта той.

За това дали ще има преливане на гласове към останалите кандидати за балотажа, Петров изтъкна, че много малко от партиите реално си владеят електората си, с изключение на ГЕРБ, БСП и ДПС, затова никой не знае дали електоратът ще подкрепи лидера си. Никой не може да каже какво ще стане при патриотите, реформаторите или Марешки, допълни журналистът.

Въпросът за референдума е изключително важен. За мен при всички случаи парламентът, който каза не можем да не уважи гласа на 1,5 млн. за електронното гласуване, няма как да не разгледа референдума при 3,5 млн. гласували, категоричен е Евгени Петров, който прогнозира, че със сигурност ще станем свидетели на дебат за мажоритарна избирателна система.

Вижте целия разговор с журналистите Евгени Петров и Иван Бакалов във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …