събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Ивайло Яйджиев за бюджетната бомба за България и ЕС при Брекзит

Ивайло Яйджиев за бюджетната бомба за България и ЕС при Брекзит

Долната камара на британския парламент отхвърли първия пакет с поправки към законопроекта, който ще даде право на премиера Тереза Мей да задейства Брекзит.

Законовите промени бяха предложени от проевропейски настроените депутати, но след седемчасови дебати опитите им да добавят допълнителни условия към плана на Мей за задействане до края на март член 50 от Лисабонския договор бяха отхвърлени.

Предстоят още няколко гласувания днес и утре, когато се очаква законопроектът да бъде приет от Камарата на общините. След това той ще бъде внесен в Камарата на лордовете.

В „Жива връзка“ по темата коментираме с Ивайло Яйджиев, докторант в Оксфорд.

Най-важният ефект от Брекзит върху ЕС е, че дава началото на едни преговори за преформатиране на съществуащите уредби в съюза, най-вече когато става въпрос за това дали ще има интеграция в еврозоната и дали ще се развива Европа на две или повече скорости, смята той.

Според Яйджиев у нас трябва да следим с особено внимание тази тема – а именно дали излизането на Великобритания, което намалява тежестта на страните извън еврозоната с доста чувствително БВП, ще доведе до една интеграция около общата валута, от която България за момента би била изключена.

Една от най-ярките последици е преразглеждането на европейския бюджет, в който Великобритания внася около 10%, отбелязва още Яйджиев.

Според него едната опция да бъде запълнена тази чувствителна дупка е да бъдат повишени вноските на останалите държави, което среща недоволството на големите страни като Германия, Франция и т.н., а другата – съкращаване на разходите, от което България би загубила.

В момента страната ни печели около 5% от БВП годишно, ако гледаме чисто нетно финансовите трансфери между България и Брюксел, и загубата им би довела до съкращаване на около 220 млн. евро годишно, изчислява Яйджиев, според когото има вероятност съкращенията да засегнат по-тежко кохезионните еврофондове.

Ефектът може да достигне до съкращаване на разходите за България с около 0,8-0,9% от БВП на страната, прогнозира той.

Според Яйджиев важното за еврофондовете е, че те са доста голяма част от капиталовите разходи на страната и едно съкращаване би се отразило сериозно върху инвестиционната програма на правителството и оттам на икономическия растеж.

Ивайло Яйджиев припомни също, че излизането на Великобритания трябва да се случи до 2019 г., а от 2020 г. започва новата 7-годишна бюджетна рамка, като преговорите за нея тръгват през 2018 г., по време на председателството на България.

Има обаче както въпроси за размера на средствата, така и за самата бюджетна политика – срещу какво ще бъдат давани парите, а това е тема на преговори, в които България трябва активно да участва по време на председателството си, смята Яйджиев.

Какви са сложните икономически въпроси пред Великобритания, която ще трябва да излезе от общия европейски пазар, и доколко това ще повлияе на дебата за Брекзит – чуйте подробно целия разговор с Ивайло Яйджиев:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …