понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Яйджиев: Очаквания и проблеми на българите зад граница за вота на 26 март

Ивайло Яйджиев: Очаквания и проблеми на българите зад граница за вота на 26 март

Ивайло Яйджиев – старши изследовател в Института по европейски политика в България и докторант в Оксфорд се включи в ефира на еМисия България и коментира темата за гласуването на българите зад граница, как ще бъде организирано то и очакват ли се проблеми и затруднения при упражняване на вота.

Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. 60 заявления са необходими, за да бъде открита секция зад граница. Според данни на ЦИК към този момент близо 30 000 души са подали заявления. Рекорден е броят им в Турция -17 039 души в Турция, Във Великобритания заявленията са 4539, в Испания 2789.

Яйджиев от години участва в организирането на изборния процес във Великобритания. „Нека припомним как се стигна до тази ситуация – преди по-малко от година се реши при едно заседание да се гласува само в посолствата и дипломатическите представителства. Тогава имаше протести зад граница и след прекрояване се стигна до това решение за 60 подписа. Вярно е, че процедурата е по-тежка, но тези подписи се събират“, обясни Яйджиев.

Той обясни, че не е имало сериозни проблеми за онлайн заявленията. Като цяло хората си помагат един на друг.

„В момента са събрани подписи за 46 секции във Великобритания. Проблемът ще е сериозен в САЩ, които до момента са събрали подписи за 32 секции, а в Турция са за много повече. Въпросът е как ще бъде решена ситуацията с тавана на броя на секциите, които трябва да бъдат не повече от 35“, разказа старши изследовател в Института по европейски политика в България.

По думите му, и сега има дълги опашки от желаещи да гласуват, най-вече в Лондон. „Моето впечатление е, че множеството партии не обръщат специално внимание на българите в чужбина. Малките партии организират специални събирания в Лондон и други европейски градове“, посочи Яйджиев.

Чуйте целия разговор с Ивайло Яйджиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …