петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Ивайло Яйджиев: Малко вероятно е Тереза Мей да се подхлъзне на предсрочните избори

Ивайло Яйджиев: Малко вероятно е Тереза Мей да се подхлъзне на предсрочните избори

Британският парламент гласува предложението на премиера Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори през юни. След изборите, предвидени за 8 юни, ще продължат и преговорите за Брекзит.

Какви са реакциите на Острова след вчерашното решение на парламента – коментира Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики.

Той бе категоричен, че има силна политическа логика зад предложението на Тереза Мей, която иска по-стабилно мнозинство в парламента, което да ѝ осигури по-удобен за работа парламент и да сложи край на опитите за спиране на Брекзит през парламента.

„Изборите няма да се отразят на процеса по преговори с Европейския съюз, тъй като самите те няма да започнат по същество преди изборите в Германия. Това, което ще се отрази по-съществено, че следващите избори във Великобритания ще бъдат през 2022 г. Тоест между 2019 г., когато ще е формалният Брекзит, и 2022 г., когато Тереза Мей ще трябва да се изправи на избори, има допълнителни години, което е добре за Мей и за преговорите с ЕС“, коментира Ивайло Яйджиев.

По думите му, консерваторите и премиерът Тереза Мей се ползват със завидно доверие сред британците.

„Все пак е изключително малко вероятно Мей да се подхлъзне на предсрочните избори, защото можем да говорим за една доста неефективна опозиция. Като основен въпрос изглежда, че стои с колко депутата Мей може да увеличи мнозинството си“, смята Яйджиев.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …