понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Ивайло Везенков: За свободата на медиите в САЩ и фалшивите новини

Ивайло Везенков: За свободата на медиите в САЩ и фалшивите новини

САЩ разполагат е една от най-силните системи за защита на свободата и независимостта на медиите. Първата поправка в конституцията гарантира именно свободата на словото. Критиките срещу политици и публични личности са изконно право, но клеветите попадат под ударите на закона.

Как функционира тази система и какви са предизвикателствата пред журналистическата професия разказва колегата ни Ивайло Везенков, който посети PBS – една от най-големите телевизии в щата Аризона.

Този нюзрум произвежда повече от четири часа новини на ден и в същото време служи за обучение на студентите по журналистика.

„Снимах наскоро един от митингите на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Имаше много викове, бих казала и агресивно поведение, много полиция. Това, което ми направи впечатление, е колко лесно мога да се движа в тълпата и да се чувствам сигурна. Не се почувствах застрашена и не ми се стори, че някой гледа на мен като на враг. Мисля, че това е много добър знак във всяко общество. Това го виждам всеки ден тук и много ме впечатлява“, разказва Дина Жансагимова, която е родом от Казахстан.

Автоцензурата сред журналистите е изключително рядка, а цензурата от страна на правителството не съществува – единственото, за което медиите понякога са критикувани, е политическо пристрастие, разказва пък Кристина Леонард, която преподава на бъдещите журналисти.

Вижте целия им разказ в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …