понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Ивайло Везенков за благотворителността и доброволчеството в САЩ

Ивайло Везенков за благотворителността и доброволчеството в САЩ

Над 300 млрд. долара даряват американците на година, като най-много това правят семействата и различни организации. Как се постига такава култура в помощ на другите, разказва кореспондентът ни в САЩ Ивайло Везенков.

По думите му още по-внушително е, че с цели 10% са се увеличили парите, които хората даряват годишно.

Най-много дарения се правят за религиозни организации и църкви – над 30% от всички, следвани от образованието и здравеопазването.

Доброволческите и благотворителните организации, регистрирани в САЩ, пък са цели милион и половина, в това число и различните онлайн кампании. Тук есемес кампаниите не са чак толкова разпространени както в България, всичко се случва онлайн, обръща внимание Ивайло.

Той посочва още, че за разлика от България, благотворителните кампании в Америка не се случват само по празници и кампанийно, а са част от начина на живот и културата на американците. Доброволческите прояви започват още от ранна детска възраст в училище и преминават през университета.

Църквите също са изключително активни, както и самите общности. Ивайло се е срещнал например с българка, пристигнала в САЩ преди 15 години. Тя разказва, че когато е трябвало да се премести в друг щат, съседите й са събрали 2000 долара, за да я подпомогнат.

Хранителните банки за нуждаещи се са също една от популярните форми на благотворителност. В тях служителите на щат се броят на пръсти, а всички останали са доброволци.

Чуйте целия му разказ:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …