петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Ивайло Везенков разказва за процедурата за приемане на бежанци в САЩ
JIVA_IVO картинка 4

Ивайло Везенков разказва за процедурата за приемане на бежанци в САЩ

Забраната за приемане на бежанци от няколко страни вече засегна хиляди. Каква е процедурата за приемане на бежанци в Съединените щати и колко време отнема – коментира кореспондентът на Би Ай Ти в Аризона Ивайло Везенков.

Преди да стигнат до Съединените щати, бежанците преминават през редица проверки, първо в друга държава, далече от конфликта, от който бягат. Процесът отнема месеци, понякога години, и включва детайлна проверка от всички служби и редица интервюта и документи. Пътят за един бежанец е дълъг и сложен.

Отиваме в един от центровете на Международния спасителен комитет. Нямаме право да говорим с бежанците, които са пристигнали. Забраната за приемане на бежанци от няколко държави е засегнала хиляди бежанци, които вече са били одобрени. А статистиката до момента не потвърждава връзката между бежанци и тероризъм.

След интервюто в бежанския център, следват проверки на редица документи, а след това и медицински прегледи. Около 50 процента от кандидатите преминават първоначалната проверка. Следват още няколко от различните служби.

„САЩ имат капацитет да приемат повече бежанци, затова трябва да го направят. Много от тежестта отива в страни като Йордания и в Европа – Гърция и балканските страни. Мисля, че имаме повече отговорност като суперсила на световната сцена“, казва Кири Ведонтън, който е хуманитарен работник

След като пристигнат на територията на САЩ, бежанците получават и първата подкрепа на местна почва – намиране на жилище.

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …