четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Ивайло Славов: Ако бях премиер, щях да увелича заплатите на учителите три пъти, пари има

Ивайло Славов: Ако бях премиер, щях да увелича заплатите на учителите три пъти, пари има

След фурора на интервюто с предприемача Кирил Петков, според когото България може да стане икономически лъв на Балканите, – и не само, тази седмица продължаваме темата за икономическите и бизнес перспективи пред страната ни с шефа на една от най-големите ИТ компании у нас – Ивайло Славов.

Преди няколко дни той купи втора немска компания с около 250 работници. Самият той е живял там дълги години.

„Годината бе доста турбулентна, има няколко тенденции, които са малко по-нови поне по отношение на нашия бизнес – започва лека полека напасването, какво точно трябва да се прави в България.

Започваме да мислим повече за продукти с по-висока добавена стойност, за собствени продукти, собствени решения, а не само за аутсорсинг, което ни прави още по-конкурентни на световния пазар“, коментира той по отношение на бизнеса у нас.

Що се отнася до инвеститорите, то в момента те са по-скептични, тъй като политиката им влияе и те изчакват резултата от следващите избори, отбелязва Славов.

Запитан за основните пречки през бизнеса, той отговаря, че на мястото на сегашните политици би насърчил сериозно българското предприемачество и то във всички сфери. Славов обясни и как това би могло да стане на практика чрез специални програми.

Проблем според него е липсата на самочувствие и смелост за правене на бизнес, тъй като самата среда не насърчава такъв дух.

В момента има поне 10 хил. незаети работни места, твърди Славов, като самият му бизнес търси около 100, но тяхното намиране и наемане не е лесно.

Ние сме най-затворената икономика, категоричен е предприемачът, в чиято фирма има и много чуждестранни служители.

Ако бях министър-председател, щях да увелича заплатите на учителите три пъти – сигурен съм, че има пари за това, заяви още Ивайло Славов.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …