вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Калфин за евробюджет 2017 и възможността да стане еврокомисар

Ивайло Калфин за евробюджет 2017 и възможността да стане еврокомисар

Групата на високо равнище за собствените приходи на ЕС, която се състои от политически представители на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС, изготви предложенията си за промяна на европейското финансиране. Те ще бъдат представени едва след месец в Брюксел.

Тъй като това е единственият консултативен орган на ЕС, в който има не един, а двама българи – Кристалина Георгиева и Ивайло Калфин, имаме шанс за повече информация относно новите идеи, които засягат разпределението на данъците и управлението на еврофондовете.

Някои от тях включват въвеждане на данъци върху борсовите операции, върху вноса на стоки от държави, които не прилагат европейските екологични стандарти, промяна в отчисленията за корпоративния данък.

Един от най-важните моменти е вероятността след 2020 г. европейските държави да не разполагат със собствени еврофондове, а да кандидатстват за пари от обща каса.

Добре ли е това за България или ще ни създаде още проблеми – вижте в разговора на Йовка Димитрова с Ивайло Калфин, който работи в групата на високо равнище, оглавявана от бившия италиански премиер Марио Монти.

Според него не става дума за повече пари, но бюджетът на ЕС не е добър, тъй като данъкоплатците не знаят за какво плащат и какво получават. Идеята на Монти бе да създадем тази връзка – да се знае кой, колко и за какво плаща и какво му предоставя срещу това ЕС, обясни Калфин. Той припомни, че срещу 4 млн. годишно европейски данъци, България получава тройно повече.

Дали Ивайло Калфин ще е новият български еврокомисар – това той нито отрече, нито потвръди.

„Най-важното е да не пропуснем възможностите, които имаме сега. Трябва да сме много бързи, ако искаме да вземам важен ресор. Трудно се постигат международни позиции, но много лесно се губят“, каза само той.

Какви данъци предлага групата „Монти“, ще поскъпнат ли китайските стоки, нужен ли е по-голям евробюджет – чуйте целия разговор с Ивайло Калфин:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …