четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Калфин: В България цъкат три социални бомби, с които няма как да приемем еврото

Ивайло Калфин: В България цъкат три социални бомби, с които няма как да приемем еврото

Българите продължават да са сред най-нископлатените в целия ЕС и за съжаление не се предвижда тази тенденция да се промени. Същевременно, у нас все повече се говори за присъединяване към Еврозоната. Готови ли сме обаче за еврото и защо сме с най-ниски доходи сред всички европейци – темата в „еМисия България“ коментира Ивайло Калфин, съветник на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.

„ЕС вече е готов да започне преговорите за Брекзит, които вероятно ще започнат след изборите във Великобритания през юли. Темите са принципни, но преговорите щеса тежки първо, защото това е прецедент, и второ защото има политически натиск“, коментира Калфин.

„Основното предизвикателство пред ЕС е да си стъпи на краката икономически и в частност, социалната политика и създаването на работни места. Стои и предизвикателството за тероризма и много други. Не можем да отречем обаче, че ЕС е много по-ефективен от всяко едно правителство на националните държави“, смята Калфин.

„За мен дебат за еврото в България е смешен, защото ние сме се задължили да приемем тази валута“, категоричен е експертът.

„България обаче не е готова, не защото не отговаря на формалните критерии, а защото икономиката ни не е близка до тази на страните от Еврозоната. Така че, въпросът не опита само до подаване на молби“, категоричен е Калфин.

„Сигурно трябва да има допитване за еврото, но един такъв сложен икономически въпрос трудно се задава на хората. Не знам дали референдум е най-доброто нещо, но трябва да сме убедени, че българската икономика не е на нивото на другите.

У нас има три социални бомби, които цъкат – ниски заплати, риск от бедност и разлика между коефициента на ниски и високи доходи. С тях няма как да приемем еврото“, обясни Калфин.

„Демографската криза се решава тогава, когато хората имат възможност да съвместяват служебния с личния си живот, когато образованието и здравеопазването са добри. При това високо ниво на емиграция не можем да очакваме решение за демографската криза. Антидемографска политика е вносът на чужди кадри за свободните места в туризма например, каквото политика предприе правителството. Но и тя няма да е дългосрочна, много скоро ще се изчерпи“, смята Калфин.

„Факт е, че от ЕК периодично искат от нас отчет колко средства за роми сме дали. Докато бях социален министър, аз отказвах да давам този отчет, защото според мен не може да има средства само за ромите, има и много други нуждаещи се социални групи“, заяви Калфин.

„Голямото предизвикателство пред кабинета е икономическата политика. Тя трябва да се измерва с добавената стойност, заплатите, качеството на труда, а не само с чуждестранните инвеститори“, обясни експертът.

„Китай в момента дава огромни инвестиции, за да си осигури инфраструктурен достъп до ЕС. Всички карти обаче, заобикалят България. Ето пример за един огромен инвеститор, който избягва страната ни, но се кани да налива 6 милиарда в Сърбия. Да не говоря за енергийните проекти, които бяха тотално провалени“, каза Калфин.

Относно своята политическа кариера, той заяви, че след като е минал през няколко вида избори, включително президентските, е взел решение да се отдръпне. В момента не виждам среда, в която бих могъл да съм полезен, смята Калфин.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Chapeau !, г-н Калфин.
  …и понеже НЕ сте Си направили Съответния имейл при Гюнтер – си позволих да Ви поподсетя ЗА Двустъпковата виа неговия.
  –-
  Намирам за напълно уместно да Се поподготвяте за Директен скайп с г-н Йотингер и Екипа-му, г-н Вълков/БиАй.
  (Успех !)