събота , 21 юли 2018
Начало / България избира / Ивайло Калфин: Държа повече на принципи, отколкото на началници в политиката

Ивайло Калфин: Държа повече на принципи, отколкото на началници в политиката

Да инициира цялостен дебат върху Конституцията, да работи за ограничаване на демографската криза и повишаване на образованието и доходите, да съдейства за връщането на българите зад граница с перспектива в България.

Това са част от ангажиментите, които кандидатът за президент Ивайло Калфин, издигнат от АБВ и подкрепен от коалиция „Калфин-президент“, пое в ефира на Би Ай Ти. Той бе изправен пред въпросите на трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева, в безпрецедентен за България формат от типа „кросфайър“.

Би Ай Ти потърси знаците и събитията от годината на раждане на Калфин – 1964 г., и припомни какво се е случило в нея както в България, така и по света. Вижте паметните събития, събрани в няколко минути:

Попитан защо се е отказал от кариерата си в Брюксел, за да се върне към българската политика, Калфин отбеляза, че и в европейската столица е бил представител на националната ни политика. „Брюксел е много по-подреден град, въпреки че е по-опасен от София, институциите работят тежко, но ефективно за разлика от България, но тук се чувствам у дома, ядосвам се на повече неща, но съм си вкъщи“, каза Калфин и допълни, че желанието да промени нещата го е мотивирало да се кандидатира за президент.

Аргументира номинацията си и с неуспешния опит на левицата да излъчи общ кандидат.

На въпрос дали не се превръща в заложник на политическите амбиции на Георги Първанов и изразител на невъзможния негов трети мандат, Калфин отвърна: „Не зная как ще се случи подобно нещо“.

„Това, че сме съмишленици с Георги Първанов, е факт, но то не е било винаги. Освен това досега съм показвал, че съм независим от него.

В политическата си кариера досега съм показал, че държа повече на принципи, отколкото на началници в политиката.

Това направих и 97 г., това направих и когато, за мое съжаление, се раздели левицата след управлението на Орешарски. За мен принципите са по-важни“, подчерта Калфин.

Той допълни, че кандидатурата му за президент през 2011 г. днес му дава самочувствие и полезен опит.

„И на предишните, и на тези избори ми пречи бягството от дебати, защото това е солта на една кампания“, отбеляза Калфин и изтъкна, че вече знае, че личният контакт с избирателите е по-важен от плакатите и билбордовете.

По думите му кандидатът на БСП ген Румен Радев и номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева бягат от дебати.

„Ако сложите Цачева и Радев един до друг, ще се объркате кой е левият и кой е десният кандидат“, каза Калфин и допълни, че единственият печеливш от сегашната разпокъсаност на лявото политическо пространство е ГЕРБ.

Калфин бе категоричен, че не очаква подкрепа от ДПС. „Те си имат кандидат и си го подкрепиха много видимо… Няма как да обещавам достъп до властта на ДПС, защото не съм в тази позиция. Не се подценявам, но представете си какво мога да обещая на ДПС. Видях се с г-н Карадайъ в деня, в който ДПС се бе регистрирало за изборите и не бе решило дали ще има кандидат. Тогава обсъждахме изборите“, разказа Калфин.

„За мен е нормално политическите лидери, даже да имат различни мнения, да общуват помежду си. Най-лошото е, когато си забравят телефоните.

В политиката политиците трябва да си говорят, независимо от техните виждания„,

подчерта още той.

„Сигурно има твърд електорат на всяка една партия, както каза премиерът на предишни избори – когото и да посочи партията, те ще гласуват за него. Само че аз си мисля, че повечето от избирателите гласуват с някакъв разум. Това са мажоритарни избори в крайна сметка и аз разчитам и на избиратели, които са гласували за БСП на предишни избори, както и за избирателите, които не са гласували за БСП. Търся да привлека вниманието на хора, които не са гласували преди, които гласуват за пръв път, които се колебаят. Тези, които не са твърдите партийци, които гласуват за когото и да било“, обясни кандидатът на АБВ.

Според него, задължителното гласуване няма да бъде основният мотив на хората да стигнат до урните.

Калфин не отговори на въпроса, ако не успее да стигне до балотаж, кого би подкрепил, като категорично заяви, че няма планове да не стигне до балотаж.  „Не мисля, че избирателите, които ще гласуват за мен, ще ме питат за кого да гласуват на втория тур“, каза той.

Калфин коментира още предстоящия референдум, като посочи, че подкрепя допитването, а АБВ призовава хората да участват в референдума и да гласуват с три пъти „да“.

„Имам забележки към някои от въпросите, но те вървят в правилната посока.

Представете си един успешен референдум. Това ще разтърси политическата система, а тя има нужда от това. За мен, ценността на референдума е той да се случи“,

убеден е Калфин. Той допълни, че законът у нас е направен така, че референдумите да потъват в пясъка и да не бъдат успешни.

„Фактът, че референдумът ще бъде успешен, и ще постави въпроси, свързани с Конструкцията на държавата, за мен е полезно“, каза още кандидатът на АБВ за президент.

„Искаме нещо, от което според мен България има нужда, и то е разговор по това какъв вид държавно устройство искаме. Не ви ли прави впечатление, че се променя Конституцията и тя винаги стига донякъде и винаги ни пречи Велико народно събрание“, каза Калфин. Според него, е нужен баланс между институциите, защото в момента премиерът поръчва поведението на председателя на парламента и на президента. „Аз бих отворил диалога“, категоричен бе Калфин.

Той осъди и връщането на турски граждани на Турция в разрез с човешките им права.

„Естествено, че правата на човека са върховни, естествено е, че националната сигурност има отношение към правата на човека, но те не могат с подобно извинение да бъдат мачкани. Още повече, че не разбрах как тези седем души застрашават националната сигурност и трябва толкова бързо да ги изпратим обратно в Турция“, изтъкна Калфин.

„Президентът има много въпроси, по които няма преки функции. Той не може да спре решение на правителството. Президентът има обаче огромна сила на авторитета на институцията, който би могъл да се използва. Той не е, за да влиза във войни с институциите, но за мен президентът би трябвало да излезе извън рамките на формално записаните в Конституцията правомощия“, категоричен е кандидатът за „Дондуков“ 2.

Той посочи, че не е съгласен президентът да решава кой да бъде главен прокурор, защото всяко прехвърляне на власт в еднолични ръце създава много проблеми.

„За мен е по-важно да има баланс между институциите“, подчерта Калфин.

„Бих отворил цялостен разговор върху българската Конституция, без ограничението на Великото народно събрание. Бих направил конвент или друг форум, в който да може да има такава дискусия и в рамките на този мандат бих поел ангажимент да потърся не наложено решение, а съгласие, около което да се оформи как си представяме институциите ни да работят по-добре“, ангажира се Калфин.

Попитан какво би направил, ако руски изтребител нарушава въздушното ни пространство, Калфин категорично заяви, че няма автоматично да издаде заповед изтребителят да бъде свален. „Има начини, по които български изтребители, които се занимават с охрана на небето, могат да го прихванат и изведат от територията“, обясни Калфин.

Той коментира, че България трябва да има специално отношение към всеки един от съседите си.

„Турция е страна, която се плъзга в посока, която потенциално може да създаде доста проблеми на Балканите. Като външен министър се научих на едно – никога не се поддавай на изнудването на някого, защото когато го направиш, не знаеш какво е следващото, което ще поискат от теб. Турция не може да изпозва бежанците, за да оказва натиск нито върху България, нито върху Европа. Това, което прави Ердоган, е да използва бежанците, за да спре противодействието на този процес“, подчерта Калфин.

„На фона на последните настойчиви припомняния за Османската империя, имаме съсед, с който трябва да се отнасяме добронамерено, но не можем да премълчаваме това, което се случва там“, каза още той.

Калфин коментира, че българите се притесняват не защото има много бежанци, а че институциите няма да се справят с този проблем, а в този смисъл не бежанците, а несигурността ги смущава.

„Българската граница трябва да се пази. Но да раздаваш оръжие, да правиш граждански отряди показва повече слабост, отколкото сила.

Така че решението на въпроса с бежанците в България е външнополитическо. Държавата трябва да си върши работата на границата, не могат да ходят Динковци по границата и да раздават правосъдие. Те привличат симпатии, единствено защото обществото не очаква държавата да реши си проблема“, заяви Калфин.

Според него, трябва да влезем в детайлите на проблема с миграцията, а именно тези, които идват в България, не искат да останат тук. Това от своя страна пък прави идеите за разселване по общини безсмислени.

„Бежанците, които в България са 6 хил., и които не са от Сирия и Ирак, трябва да бъдат върнати. Тогава ще останат хиляда души, които спокойно могат да бъдат задържани в центровете, и тези, които идват, ще знаят, че това не е пътя за Европа“, така Калфин обясни решението на миграционния натиск.

„Президентската институция е длъжна да поеме социален ангажимент към хората“,

категоричен е той.

„Президентът трябва да бъде ангажиран с това, което говорят хората. Темите, които смятам, че са приоритетни и бих се заел с тях, са: демографията и регионалното развитие, равнището на доходите и образованието. Те са свързани. Но ако искате да търсите крайно решение, първо трябва да работите с институциите, второ, с различните равнища на властта – местна и централна власт, изпълнителна и законодателна, и всички трябва да работят с хоризонт, по-далечен от следващите парламентарни избори. Това би било популистко, ако остане на фазата на говоренето“, подчерта Калфин.

В студиото на Би Ай Ти, Ивайло Калфин успя да види как изглежда в очите на близките си. За него говориха съпругата му Цветанка Калфин и дъщеря му Биляна Калфин, както и приятелят му Боян Иванчев. Вижте ги и вие в следващото видео:

Ивайло Калфин изтъкна още, че като президент би помогнал много българи да се върнат от чужбина с перспектива в страната и чувството, че страната им е мястото, на което те живеят добре.

„Президентът е длъжен да прави държавата привлекателна.

Не може да се оправдава и да казва, че няма правомощия, държавният глава трябва да търси и формулира проблемите, а след това да търси решения“, каза Калфин и допълни, че не би искал дъщеря му, която в момента учи в чужбина, да живее извън България.

„Искам да призова хората да гласуват, за да не ни избира някой друг бъдещето, и да знаят, че с тези избори се избира човек, който да работи в президентската институция, а не инициативен комитет, партия или идеология. Трябва да върнем президентската институция като активна, пълноценна и институция, която работи за хората“, каза в обръщението си на финала Калфин.

Чуйте целия разговор на журналистите Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева с кандидата за президент Ивайло Калфин в следващото видео:

 

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Добро представяне на г-н Калфин. …ама както той Сам Си призна :
    – НЕ би могъл да се справи със Статуквото у Нас.
    …ерго – Проблемът Е Системата !, т.е. ‘системата’ на ‘наште’ Трябва да Изкореним ВеднъжЗавинаги.