четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Христов за творците като талантливи и борбени каръци

Ивайло Христов за творците като талантливи и борбени каръци

„Сдружението на театралите „Алумни, Възпитаници и Симпатизанти на Академията“ (СТАВСА) цели да подпомогне развитието на нашите студенти, а структурите му все още са в процес на изграждане. Тепърва предстоят срещи и разговори, за да се формулират петте най-важни неща и пътищата, по които ще ги преследваме.“

Това заяви в еМисия България режисьорът, актьор и преподавател Ивайло Христов. Той е един от „седемте самураи“, които излязоха с обръщение към театралната и академичната общност, в което изразяват своята силна загриженост за бъдещата професионална реализация на своите възпитаници в една „несигурна и проблематична среда“.

Седемте културни дейци са Атанас Атанасов, Здравко Митков, Ивайло Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Пламен Марков и Стефан Данаилов. СТАВСА ще бъде учредена в Учебния театър на 27 март, Международния ден на театъра.

Коментирайки поредния протест на културните дейци вчера, Христов заяви: „За да има диалог, трябва да има две страни, а засега само едната е налице. Може би след като се изгради сдружението, ще го поискаме и той ще се случи. За съжаление, културата е последната грижа на държавата ни. Онези мутренски времена свършиха, но мутренският манталитет – не.“

В отговор на въпрос защо не се чуват изявени гласове на творци или един единен, обединен протестен глас, Христов казва, че хората вече са се уморили от тази нечуваемост.

По думите на режисьора комерсиализацията в културата се е случила през последните години – „преди това все още имаше някакво изкуство“, а един актьор се развива, когато е в работещ театър, сред колегите си.

Има куп други, освен меценатството, финансови механизми, които се прилагат в света, но тук ги няма – отговор на въпроса защо обаче нямам, добавя той и дава пример с опита на Модерен театър. „У нас просто няма законова база, за да съществува и вирее един частен театър“.

Ивайло Христов разказа и за филма си „Каръци“, който вече е по кината у нас. Лентата получи наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм.

„Това е проект, който движим 4-5 години, иначе самият снимачен период бе кратък – пет седмици. Идеята да събера всички тези млади хора в този филм нямаше как да бъде спряна. Гледам на каръците като на хора, които са ми симпатични – талантливи, тихи, с борбен дух и каръшки инат“, казва режисьорът. Такива, по думите му, са и творците у нас.

Според него българското кино е в изключителен подем въпреки всички трудности и не минава седмица без важна награда. „Изкуство напук по принцип въобще не може да се прави, но младите хора, с които работя, имат огромна енергия, не могат да бъдат спряни и един ден ще трябва да бъдат чути“.

Днес е премиерата и на друг български филм – „Жажда“, в който актьорът участва. Гледайте цялото интервю с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …