събота , 21 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Ивайло Дражев: Всички отбори в Първа лига участват в уговорени мачове

Ивайло Дражев: Всички отбори в Първа лига участват в уговорени мачове

Бившият кандидат за президент на БФС Ивайло Дражев коментира в предаването „Спорно за спорта“ спортното и техническо ниво на днешните български футболни отбори, агонията в БФС и уговорените мачове.

„Действително в последните години спортно-технически са доста под очакванията на публиката. Ясно е, че ако отборите вървят така, това ниво не отговаря на амбициите и традициите на клубовете, които в последните 50 години бяха действително двата български най-добри футболни отбора“, коментира Дражев по повод предстоящото дерби „Левски“-ЦСКА.

„Идеята беше клубовете да застанат зад една равно отдалечена кандидатура на човек, който има сериозни финансови възможности и от който имат респект членовете на БФС. БФС не е администрацията, която се намира на „Кърниградска“, БФС са клубовете“, каза Дражев и обясни, че трябва да има промяна в манталитета и мисленето на председателите, кметовете по населени места, които представляват и в голямата си част са и политически обвързани.

Според него те трябва да проумеят, че администрацията трябва да работи единствено и само за детско-юношеския футбол и да подпомага спортно-технически клубовете по всякакъв начин.

„В момента има фалшиви членове на БФС – поне 70% от тези, които са записани в съда. След 2005 г. вероятно има над 300-350 клуба, които са включени в списъците на членската маса на БФС по абсолютно неистински и незаконосъобразен начин“, категоричен е Дражев. Той каза, че това са клубове с по един човек, докарани на конгрес, на които се дава пари, за да гласуват за определена група от желаещи да оглавят съюза.

„Борислав Михайлов две минути, ако не е подкрепян от изпълнителна власт и няколко партии, просто ще го помете вълната. Това нещо може да се случи още утре. Проблемът е, че през годините и хора от политическата власт, и хора от партиите действително се обвързваха в определена степен с администрацията на БФС и помагаха да се защити във важни моменти“, заяви още Дражев.

По думите му, в националния отбор не става дума за никакво черно тото, а за официални залагания. „Залагаш срещу себе си, за да загубиш мача, от което ти печелиш. Залагаш, за да изтървеш дузпата, да се хванеш за крака и резервата да влезе. Залози е имало преди 2000 години, ще има и след 1000 години. Това е един много внимателен баланс, който държавата трябва да определи докъде може да се простира“, смята бившият кандидат за президент на БФС.

Ивайло Дражев каза, че никой не иска да разследва и доказва уговорени мачове. Винаги е имало такива президенти, които уговарят мачове, убеден е Дражев. Той добави, че това е публична тайна. Той е категоричен, че всичко започва от клубовете и обучението на деца и юноши.

„Футболът е вмирисан от главата си. Това тръгва още от клубовете. Не можеш да направиш отбор от голтаци. Същите тези голтаци са на върха на футболната пирамида в БФС“, отсече Дражев.

Новият президент начело на УЕФА Александър Чеферин е много амбициозен и юридически подготвен, коментира Дражев и каза, че има шанс за промяна, ако той се обгради с подходящ изпълком.

„За съжаление, футбол отдавна няма. Парите станаха огромни, а футболът изчезна, Министерството на спорта не съм убеден, че следи внимателно разходването на средства. Винаги има политически гръб“, анализира Ивайло Дражев и каза, че това са публични средства, които могат да се проверят много лесно. Той смята, че промяната все пак ще започне от някъде.

„Винаги започва от един човек. Един застава начело и започва да убеждава останалите. Виждам хора, които изчакват, за да видят клубовете дали са узрели за промяната. Това трябва да е ръководител с опит. Човек, който е рискувал, който е загубил и спечелил много. Човек, който има авторитет и интелект, а не като сегашната върхушка“, категоричен е още Дражев.

Чуйте целия разговор с Ивайло Дражев в следващото видео:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …