четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Динев и Чавдар Цветков за алтернативното и ново ляво

Ивайло Динев и Чавдар Цветков за алтернативното и ново ляво

Как се прави ляво списание в България, каква е ролята на лявото мислене и политики в съвременния живот на страната и има ли място за него – разказват Ивайло Динев и Чавдар Цветков, двама от авторите на списание dВЕРСИЯ, което днес представя първия си печатен сборник, издаден изцяло с дарения на читатели.

„Начинът, по който се обясняват събитията в България, и интерпретациите са едни и същи. Става въпрос за хегемония, която в повечето случаи, е или либерална, или консервативна, свръх индивидуализирана. Затова си казахме: „Дайте да предложим нещо друго, да кажем нещо ново като новото ляво не е това, познато от преди ’89 г. Ляво, което ние дори не искаме да назоваваме като генерално ляво, което поставя под въпрос всякакви обективизации, категоризации. Ляво, което се интересува от теми като малцинства, обща справедливост, теми като кризите на капитализма, банковата система, кризите с бедността, теми като кюрдите, феминизма“, коментира Ивайло Динев.

„Ако погледнем официално лявото в България, то е срещу малцинствата, бежанците. А при нас има опит за разбиране – защо имаме проблеми с т.нар. бежанския въпрос, какви са проблемите на самите бежанци“, подчерта Динев.

„Ляво“ е дума, която е табуирана в речните на много хора. Често ни се задава въпросът: Ляво не е ли руско, ляво не е ли това, което се е случвало преди ’89 г., и въобще какво е лявото, имало ли е ляво в западния свят, каза на свой ред Чавдар Цветков.

„Като се говори за „ляво“ и „дясно“ в България се има предвид геополитическата ориентация – Русия или Европа и САЩ. Ние искаме да се отграничим от подобна разделителна линия. Смятаме, че трябва да постявяме под въпрос такива разделения, лишени от аргументи“, обясни още Динев. 

„Лявото е да се еманципира човек – да участва в политиката, а не просто като дава гласа си веднъж на 4 години, а да си активен постоянно и да гласуваш не от личен интерес, а от интереса на общото“, поясни той и допълни, че в България има среда за подобно мислене.

„В бедни страни като нашата, подобно мислене може да вирее. Зависи обаче как бъдат интерпетирани кризите, в които се намираме“, каза Динев.

Целия разговор можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …