вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Дичев: Референдумът бе политически пиар на президента
Ивайло Дичев. Снимка: БГНЕС

Ивайло Дичев: Референдумът бе политически пиар на президента

Проведеният референдум е политически пиар, чийто последствия допълнително биха усложнили избирателната система. Това заяви в еМисия България проф. Ивайло Дичев от Софийския университет.

Според него електронното гласувано би създало допълнителни проблеми, защото системата му все още не е добре разработена. Пред BiT Ивайло Дичев призова хората да поискат гласуване по пощата, което би било много по-­ефективно. Проведения сега референдум той вижда като „пропилени средства“. Допитване се прави по големи теми на суверенитета, а не по технически въпроси, смята проф. Дичев.

Преподавателят коментира, че случилото се има политологическа причина. Според него референдумът е пиар акция на президента Росен Плевнелиев, чиято основна цел е обединението на партия ГЕРБ с Реформаторския блок. Допълни още, че тази коалиция вече се е случила и в момента тя управлява държавата.

Основният въпрос, по думите му, е как да се върне доверието на хората в демокрацията:„Референдумът не е инструмент на гражданите срещу властта. Това е абсолютна илюзия. Той е инструмент на някакви управляващи групи, които използват народния вот, за да може да се преборят с някакви други групи.“

Гражданите трябва да изразяват своето отношение към властта и това се случва с протести, стачки, блокиране на улици, а не с гласуване чрез допитване, каза още проф. Дичев.

На въпрос за действията на Волен Сидеров Ивайло Дичев отговори, че трябва да се забраняват партии и да се санкционират политици. А за да се намери „мярката на здравия разум“, в публичната среда трябва да се санкционират определени поведения, смята още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …