неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Дичев: Прозрачността на информацията може би прави лоша услуга на демокрация

Ивайло Дичев: Прозрачността на информацията може би прави лоша услуга на демокрация

Шест седмици преди изборите във Франция – нови афери и информация около фаворитите за президент, като семейство Лю Пен е обект на данъчни разследвания, а финансовите трансфери между семейство Фийон са първа новина на вестник „Монд“.

Какво сочи социологията, имат ли още шансове фаворитите, очакват ли се нови партньорства и съюзи – това коментираме с проф. Ивайло Дичев.

Проблемът в съвременния свят е, че властта е много по-прозрачна и злоупотребите – много по-видими, отбелязва Дичев, като допълва, че новата прозрачност е създала едно общество на непрекъснати раздразнения и скандали.

Според Дичев се наблюдава една асиметрия на моралния рефлекс у обществото – докато либералните и демократично мислещи хора веднага се възмущават от разкритията, популистите и национал-фашистите не се влияят от това.

Затова не е много ясно дали тази демократичност и прозрачност на информацията не прави лоша услуга на самата демокрация, отбелязва той.

Как Ивайло Дичев коментира и другите скандали от последно време – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …