понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Дичев: Основното оръжие на терористите не са пушките и ножовете, а медиите

Ивайло Дичев: Основното оръжие на терористите не са пушките и ножовете, а медиите

Основното оръжие на терористите не са пушките и ножовете, а медиите и страхът, който се всява от начина на отразяване на актовете на насилие. Въпрос към нашата демокрация днес е как можем да постигнем граждански, политически и обществен консенсус за това какво правим в ситуация на терористични нападения.

Това каза културологът Ивайло Дичев в коментар относно дебата за това какво би следвало да бъде медийното отразяване на случаите на терор. Някои от най-големите френски медии решиха, например, да не показват лицата на терористите и да не казват имената им, за да бъдат героизирани. Пестеливостта на германските медии преди седмици пък бе определена като прекалена политкоректност и спестяване на истината.

„Този дебат се води отдавна, но въпросът е дали може да се направи нещо, или е премината границата на разпада на публичното пространство, отвъд която просто не можем да го спрем“, добави Дичев.

По думите му вече коментатори на атентатите не са специалистите по сигурност, а медийните експерти, които могат да говорят за това как се създава сценографията на страха.

„Има отговорни медии и журналисти, които имат съзнание, но има и медии, които пропагандират небивалици, антиморални послания, лъжат“, посочи Дичев и добави, че със сигурност медиите с друга форма на поведение, които започват да печелят от неспазването на принципа, приет от френски медии.

По думите му, за съжаление, няколко подобни български медии ще получат пари, за да популяризират българското председателство на ЕС .

„Как можем да вържем ръцете на терористите, да престанат да ни плашат? Става все по-трудно, защото медиите са в конкуренция да изкарат по-плашеща информация, а когато има факт, той се надува“, коментира още културологът.

„Ние сме пред глобална сцена и не може да подскачаме от всяко нещо, което се случва в света, не може да живеем в ужас, че някой е заклал някого в Нова Зеландия, например. Няма защо в България да живеем в страх заради това, което се случва в Англия или Мюнхен“, смята Дичев.

По думите му всеки акт на насилие трябва да мислим на фона на статистиката и „да мислим рационално като модерни хора“.

„Този вид престъпност е заразителна, тя е епидемична“, добави той и поясни, че когато медийното пространство се насища с информация и примери, то човек, който е по-лабилен, прави стъпката.

Целия разговор с културолога вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …