петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ивайло Дичев и Бетина Жотева: В какво (не)успяха протестите от 14 юни 2013 г.

Ивайло Дичев и Бетина Жотева: В какво (не)успяха протестите от 14 юни 2013 г.

Това бяха първите протести у нас и в света за морал в политиката, протести „Не се прави така“, и те успяха.

Това коментира Бетина Жотева пред Полина Паунова по повод скорошната годишнина от гражданските протести #ДАНСwithme, започнали на 14 юни 2013 г. след избирането на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Според Жотева те са дали стимул и за последвалите огромни протести на съседите ни на Балканите – срещу корупцията в Румъния, скандалите в Македония и т.н.

Станали сме по-зрели, защото видяхме как може да се направи и сме го направили, категорична бе тя.

Според Ивайло Дичев протестите са задали усещането, че ще има реакция на действията на властта.

Той определи зародилата се гражданска активност като „непрекъснат тътен отдолу“, с който се показва, че гражданите не са готови лесно да приемат нещата.

Според него обаче е имало хаотична мобилизация и липса на добра организация. Жотева репликира, че няма как протестите да са били стройно организирани, тъй като не са били водени от едно единствено конкретно, синдикално искане.

Двамата не се съгласиха напълно и за търсенето на „морал в политиката“, което според Дичев елиминира политическия аспект в дискурса и води до невъзможност да бъдат решавани на практика проблемите. Той не е убеден също, че гражданите имат поле за изява, що се отнася до реформата в съдебната система.

Хората се умориха и разочароваха, но пък държавата малко се стабилизира, ала в момента, в който има провокация, веднага ще има откат, заключи Ивайло Дичев.

Двамата разсъждаваха и по другите актуални теми – референдумите, казуса КТБ, съдебната реформа и др. Чуйте разговора с тях във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …