събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Италиански журналист за изборите в Италия: Това бе протестен вот, идеологията днес липсва
FILIPINI картинка

Италиански журналист за изборите в Италия: Това бе протестен вот, идеологията днес липсва

Това бе по-скоро един протестен вот, отколкото вот с мисъл за политическата перспектива – така Алесандро Филипини, журналист в италианския в. „Гадзета дело спорт“, коментира избора на младата Вирджиния Раджи, подкрепена от популисткото движение „Пет звезди“, за първата жена кмет на Рим. По думите му това е тенденция в цяла Европа.

„Ние днес сме сираци на идеологиите, идеологията липсва, днес побеждава този, който казва „не“. Но когато спечелиш, вече не можеш да казваш не, трябва да почнеш да правиш и създаваш.“

Според Филипини новите млади лица са били наградени именно заради това, че са нови, но предстои да видим дали някой от тях действително може да прави нещата.

„Преди нашите поколения гласуваха за показалите, че могат, а сега търсят новите. Никой не ги познава, те казват „Стига политика, стига привилегии“ – ОК, но проблемите не се решават само с това. Нека видим доколко са способни да използват този ентусиазъм, с който получиха тези гласове“.

По думите му движение „Пет звезди“ обединява и леви, и десни, което неизбежно ще сблъска историческите интереси на тези крила, когато се пристъпи към реални действия и решения.

Според журналиста за Италия това са били важни, но не решаващи избори, докато истинските важни избори за цяла Европа са тези след дни, на които ще стане ясно дали британците искат да останат в ЕС или не.

Гледайте целия разговор с него:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …