вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / ИТ специалистът, избрал да бъде овощар, за еврофондовете и сектора
ZEMEDELIE картинка

ИТ специалистът, избрал да бъде овощар, за еврофондовете и сектора

България изостава в развитието на земеделието и овощарството в сравнение с други европейски държави. Това разказа председателят на Сдружението на овощарите в Област Русе Николай Колев. По професия той е ИТ специалист, но е избрал да се върне в родния си град и да се занимава със земеделие.

„Без еврофондовете няма как да вървим с по-бързи стъпки, за да стигнем до нивата на европейското овощарство. За съжаление в България няма стратегия за години напред да е ясно какво се случва в земеделието“, смята Колев.

„Всяко правителство, което дойде, сменя политиката в една или друга посока. Жалко е, защото планирането и инвестирането в овощарството е дългосрочно“, коментира Николай Колев. Той подчерта, че най-важен фактор е субсидирането. По думите му, години наред европейците са вземали големи субсидии за декар и са успели да се развият.

„В Европа има мрежи против градушки и се инвестира в нова техника за по-качествена обработка. Малцина много големи производители в България могат да си позволят мрежи против градушка, а това явление напоследък зачестява“, обясни Николай Колев.

Той сподели, че тази година не е много успешна за овощарите и земеделците. По думите му, целият сектор земеделие е много нестабилен. „А ако един производител спре да се развива, той няма да бъде конкурентоспособен“, убеден е той.

Колев посочи, че не са много българите, които оставят професионалното си развитие в по-големите градове, за да се върнат към родните си места и да се занимават със земеделие.

Вижте целия разговор с Николай Колев в следващото видео:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …