понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / IT-специалист с чип в ръката за бъдещето на новите технологии

IT-специалист с чип в ръката за бъдещето на новите технологии

София става шестият град в Европа, и е сред първите в света, който ще разполага с LoRaWAN мрежа. Това е първата стъпка към развитието на засега футуристичната идея Интернет на нещата. IT-специалистът Илиян Стоянов обясни в предаването еМисия България какво представлява идеята и как може да бъде приложена на практика.

„Ние сме наблюдавани. По-голямата част от нас са поне в една социална мрежа и съм сигурен, че фейсбук знае неща за нас, които и самите ние не знаем. Аз самият съм свързан с голяма част от нещата, които правя. Имам чип в ръката. В него държа информация за банковите си сметки, картата за метрото и имам контрол на достъпа“, разказа Илиян Стоянов.

„Мога да си платя сметката в магазина с ръката си. Но до сега не ми се е случвало да ме проверяват контрольори“, разказа Стоянов.

В София има LoRaWAN мрежа. „Идеята е да дадем възможност хората да правят умни приложения. Мрежата ще бъде отворена и безплатна завинаги в София. Дигиталното здраве е един от примерите, а в България има много пенсионери, които живеят сами“, обясни Стоянов.

Той сподели, че преди 15 години е бил диагностициран с много рядка форма на диабет, но отказвал да бъде на инсулин. Всяка сутрин ставал, за да тича и непрекъснато е бил под наблюдение с апарати, които следят различни здравни показатели.

„С тази мрежа с един глупав уеъръбъл хората, които отговарят за мен – ендокринолог или джипи, могат да наблюдават всичко. Могат да пратят линейка или да ми кажат, че е време да отида на преглед. Дигиталното здравеопазване би могло да спасява животи“, убеден е Илиян Стоянов.

Той показа сензор, който може да предават сигнали в мрежата и може да бъде сложено в гривна и да предава постоянно информация – за крачки, енергия, пулс. Може да бъде сложено на всичко. „Това не е технология за ентусиасти, но е сравнително нова и е таргетирана за ентусиасти. Искаме да видим какво хората могат да измислят и изобретят. Вече имаме запитвания от различни места“, обясни IT-специалистът.

Интерес са проявили от българска компания, която прави устройсва за проследяване на велосипеди. Имало е запитване и за дистанционно отчитане на топломери, водомери и електромери, както и от ентусиасти, които искат да наблюдават паркометри.

Вижте целия разговор с Илиян Стоянов за бъдещето на технологиите в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …