събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“ в нова рубрика в еМисия България

„Историята оживява“ в нова рубрика в еМисия България

Историята оживява в новата едноименна рубрика в предаването еМисия България. Рубриката ще бъде посветена на българската история и ще се излъчва всеки вторник от 17 ч. по Би Ай Ти.

За модерното виждане и представяне на историята разговаряхме с Иван Кънчев и Марио Мишев от сдружение „Българска история“, които ще бъдат водещи на новата рубрика „Историята оживява“.

„Стремим се да популяризираме българската история по всякакъв начин – чрез издаване на книги, правене на филми, беседи с ученици из страната, защото сме убедени, че тя е изключително важна и трябва да бъде представяна достъпно“, сподели Иван.

„За нас винаги акцент са били младите хора, а и сега в рубриката акцент ще бъдат хората, които имат незадълбочени знания в историята, защото това няма да бъде поредното предаване, което в дълбочина ще изследва историята. Искаме да докажем, че историята е увлекателна, че не се съдържа единствено в дебелите книги, защото това много често отблъсква. Идеята е да стопим границата между историята и хората“, каза на свой ред Марио.

В „Историята оживява“ ще бъдат излъчвани главно документални филми, които пресъздават дадена тема, която ще е акцент в предаването.

„140 години след Априлското въстание, за нас, много по-важно е да разберем неговото послание – българите, които се вгигат са били изключително малко. Тази „шепа народ“ вярва в своите сили и вярва своята мечта за свободата на България. Вярно не я постига с това въстание, но 2 години по-късно тя става факт. Цялото послание може да го пренесем в ежедневието си – когато човек вярва много силно в нещо, той рано или късно ще успее да го постигне“, категоричен е Иван.

„Винаги пречупваме историята през личния пример, а той може да се усети, когато не сме поставили ореоли на националните си герои. Когато погледнем на личностите, живели преди нас, като на обикновени хора, вършили необикновени дела, тогава по-лесно можем да се стремим да бъдем като тях и да вземем добродетелите им“, каза още Марио.

Първото издение на „Историята оживява“ ще бъде съсредоточено върху личността на ген. Владимир Вазов, който има съдбата да бъде в сянката на по-известния си брат – Иван.

Гледайте следващия вторник, 10 май, само по Би Ай Ти:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …