петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Цар Фердинанд I – противоречивият държавник

„Историята оживява“: Цар Фердинанд I – противоречивият държавник

Герой в поредния разказ в „Историята оживява“ е първият монарх след Освобождението, който получава титлата цар на българите – Цар Фердинанд I Сакскобургготски. Той управлява страната над 30 години и всички те са съпътствани както от икономически и политически възход, така и от две събития, които историята е запомнила като първа и втора национална катастрофа. Той е австрийски принц, който става български княз през 1887 г. В средата на 80-те години е изключително динамично както във вътрешен, така и в международен план.

През 1885 г. България постига жадуваното частично национално обединение след Съединението, но това изобщо не се харесва на Руската империя, която по това време е имала огромни лостове за влияние в българската политика. В следствие на това княз Александър I Батенберг абдикира, напуска страната и оставя България без владетел. Фердинанд е останал в българската история като противоречив държавник, най-вече заради спорните му решения по време на управлението.

Въпреки това той оставя траен отпечатък в българското минало. Многото и славни победи на българската армия като че ли остават на заден план и точно тази армия се превръща в пленник на амбициите на Фердинанд, които мнозина посочват за основна причина за двете национални катастрофи. От друга страна, в началото на XX век България изживява икономически възход, армията е вероятно най-силната на Балканския полуостров, а стандартът на живот е бил приемлив.

Политологът доц. Борис Попиванов анализира личността и политиката на Цар Фердинанд I Сакскобургготски и го нарече авантюрист. Той припомни и редица факти, които са дали отражение върху управлението на Фердинанд. Чуйте целия разговор с политолога доц. Борис Попиванов в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …