понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Традициите, обичаите и обредите, характерни за декември и януари

„Историята оживява“: Традициите, обичаите и обредите, характерни за декември и януари

В навечерието на коледно-новогодишните празници, предаването „Историята оживява“ се потапя в българските традиции и обичаи от света на културното ни наследство.

Кои са ритуалите около днешния празник Игнажден, какво е характерно за софрата на Бъдни вечер и Коледа и какви са обичаите и обредите за Васильовден – разказа в студиото специалистът по културно наследство Йоана Василева, която е част от екипа на сдружение „Българска историята“.

„За Игнажден е характерно, че първият ден от коледните празници, както и т.нар. полазване. От сутринта се внимава кой ще бъде първият гост, който ще влезе в къщата, защото такава ще бъде следващата година. Ако е добър човек, то годината ще бъде хубава, добра и блага“, разкри Йоана Василева.

„На Бъдни вечер най-възрастният мъж в къщата трябва да накладе огън, в който е бъдника – от крушово, черешово или дъбово дърво. Преди самата вечеря, трябва да прекади с тамян трапезата, дома и стопанските сгради. След това може да се седне на трапезата. Задължително постна храна има на нея“, продължи Василева.

„Рождество Христово се свързва от по-старите хора с коледуването, един прекрасен обичай, изпълняван само от мъже. Характерно е, че всеки младеж трябва да е коледувал за да стане мъж и да може да се ожени след това“, разказа още тя.

Вижте целия разговор в студиото на „Историята оживява“ в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …