понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Стефан Стамболов – държавникът с две лица

„Историята оживява“: Стефан Стамболов – държавникът с две лица

Поредният епизод на „Историята оживява“ разказва за житейския път на една личност, която е много обичана, но и мразена. Той е считан от мнозина за национален герой, а от други – за предател. Той се отдава на революцията, поезията, но и държавата. Епизодът е посветен на житейския път на Стефан Стамболов – личност, която и до ден днешен разделя обществото като близо век след неговата кончина Стамболов има своите яростни противници, но и своите защитници.

Приживе той също е разделял обществото на две и е бил цел на атентатори, а смъртта му е особено жестока – посечен е в центъра на София с ятаган. По време на погребението му тълпата прекъсва церемонията, а след това гробът му е взривен. Любопитен факт е, че Стефан Стамболов е роден по време на Османската империя, узрява като революционер, преминава сложните години на следосвобожденска България и се усъвършенства като политик и държавник.

Той е човекът, който води нацията в едни от най-сложните години и успява да стабилизира държавата. Но на каква цена е много важен въпрос, тъй като неговите методи несъмнено са репресиите и терора. Стамболов подлага на гонения всички инакомислещи и дума не може да става за спазване на човешки права. „Пътят към ада е осеян с добри намерения“ важи с пълна сила в случая, тъй като се твърди, че намеренията, които водят Стефан Стамболов, са интересите на държавата.

Преподавателят в НБУ доц. д-р Веселин Методиев разкри подробности около спорната личност на Стефан Стамболов, житейския му път и управлението му.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

Един коментар

  1. Не, Стефан Стамболов не е „спорна“ личност. Руските империалисти още от тогава започват да мътят водите в България, и Стамболов е единственият български държавник, който открито защитава БЪЛГАРСКИТЕ, а не руските национални интереси.
    Стамболов прави от България една модерна европейска държава, но заплаща за това с живота си, посечен от меча на родоотсъпните русофилски предатели – първите терористи в модерната история на България.