петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“ със заветите на Съединението

„Историята оживява“ със заветите на Съединението

На 6 септември се навършват 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, изкуствено създадена с Берлинския договор автономна област. На тази дата, през 1885 г. се поставя началото на изпълнението на националния идеал на новоосвободена България, а именно обединението на всички българи в една държава.

Винаги сме вярвали, че когато направим паралел между настоящето и минали събития, тогава можем да си извлечем истинска поука. А що се отнася до Съединението, паралелите са много и най-вече фактът, че положението на България след Освобождението и това днес е доста сходно, защото, за да постигне интересите си,  България е трябвало да се съобразява с т.нар. Велики сили.

С тези думи водещите на „Историята оживява“ Иван Кънчев и Марио Мишев започнаха днешното предаване, посветено на Съединението и последвалата го Сръбско-българска война.

Как се стига до акта на Съединението, какъв е международният отзвук от него и с право ли казваме, че това е един от първите и най-големи успехи на българската политика – коментира историкът и преподавател в Софийския университет д-р Светослав Живков.

„Съединението ни дава няколко поуки. Първата е, че когато искаме да постигнем успехи, е хубаво да сме единни като нация. Това, разбрира се, не означава да мислим едно, но да има консенсус в българското общество по важните, стратегически въпроси. Другият завет на Съединението е, че външнополитическите успехи се дължат както на армията, така и на гъвкава дипломация. Българската дипломация успява през 1885 – 1886 г. да постигне голям успех след Освобождението“, категоричен е историкът.

Вижте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

Един коментар

  1. Поздравления! Най-доброто предаване по темата от всички телевизии в България