петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“ с разказ за Княз Александър I Батенберг

„Историята оживява“ с разказ за Княз Александър I Батенберг

Поредното издание на предаването „Историята оживява“ разказва за човек, който не е българин и живее в България едва 7 години. Той обаче завинаги остава в колективната ни историческа памет, а страната ни остава завинаги в неговото сърце. За това съдим от желанието неговият мавзолей да бъде издигнат в София, както и от факта, че той кръщава двете си деца с български имена – Крум-Асен и Вера-Цветана.

Най-характерното за този човек е, че той е първият български монарх на Третата българска държава. Въпреки че е бил много млад и времената са били много тежки, той успява да постави основите на Третата българска държава. Това е Княз Александър I Батенберг. С разказа за него започва и поредица в „Историята оживява“, с която ще представяме българските монарски след Освобождението.

Първият досег на Алексадър Батенберг с България е още по времето на Руско-Турската освободителна война, когато той участва в редиците на генерал Гурко, които водят едни от най-кръвопролитните и ужасяващи битки. Тогава Батенберг се сблъсква за първи път с България и българите, без да подозира, че само година по-късно ще стане техен княз. Управлението му е доста динамично и за него разказва преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ д-р Владимир Станев.

Чуйте целия разговор с д-р Владимир Станев и научете повече за Княз Александър I Батенберг в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

2 коментара

 1. Поздравления, много интересен епизод!

 2. Дървосекачът

  Чудесен разказ на Историята-Ни прави г-н Станев ! (Браво !)
  …но е Задължително да се Изкаже че :
  а. След Тази Руско-Турска война – Гурко е Изцяло ЗА Русия, докато Князът – ЗА България и Нас-Всички Българ(к)ите
  б. Домът където Князът отсяда у Нас (непосредствено до МорскатаГрадина във Варна) – Днес е Тотално Освинен от ‘наште’ (‘управляващи’/’елит’) …по ЯсноКакви/Чии подбуди .
  – добре че Хората на Хубава Варна – успяха да Запазят Историята-Ни.