събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“ с разказ за идеолога на ВМОРО Гоце Делчев

„Историята оживява“ с разказ за идеолога на ВМОРО Гоце Делчев

Поредното издание на „Историята оживява“ ни разказва за една личност, която е сред заслужилите званието български национален герой. Той е обявен за една от най-важните фигури за националното освобождение на българите в Македония и Одринско, а това се потвърждава от действията, които настъпват вследствие на ръководството му.

Безспорно това е един от най-сакралните образи в борбата на българите за национално обединение. Неговото име е Гоце Делчев. Изключителен реалист, що се отнася до целите на национално-освободителното движение. Той много правилно осъзнава по време на целия си житейски път това, което трябва да направят българите, ако искат да постигнат така жадуваната свобода.

Мнозина определят Гоце Делчев за македонския Левски заради предприетите обиколки в териториите на Македония и Одринско, а той подбужда местното население и го подготвя за военни действия. А най-важното е наистина, че е успял да повлече много хора след своите идеи. Очевидно, и той подобно на Левски, е успял да зарази хората с енергията, която има.

Вижте филма, който подготви екипът на „Историята оживява“ и чуйте разговора с редактора в сайта „Българска история“ Мартин Чорбаджийски.

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …