петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“ с битката край Адрианопол и победата на българите над латинските рицари

„Историята оживява“ с битката край Адрианопол и победата на българите над латинските рицари

Поредното издание на рубриката „Историята оживява“ оживя със сражението между българи и латинци от 1205 г. край Адрианопол (дн. Одрин).

Всеки е слушал за битката от най-ранните си детски години, а и кой ли не си е представял сблъсъка на българската армия с облечените в желязо рицари. Най-интересен е фактът, че сражението до такава степен е залегнало в българската митология, че е дало началото на множество книги и филми. Предвид неговата мащабност, събитието е заседнало в историческата ни памет напълно оправдано. То оказва значение не само върху съдбата на България и Балканите, но и на съдбата на цяла Европа. Това се доказва от думите на историка Георгий Острогорски, който казва, че българската победа спасява от сигурна гибел цялата византийска цивилизация.

С тези думи водещите Иван Кънчев и Марио Мишев очертаха важността на битката край Адрианопол, в която цар Калоян предвожда българската армия в победата над латинските рицари.

През 1204 г. кръстонисците от Четвъртия кръстоносен поход слагат ръка върху Византия, като превземат столицата ѝ Константинопол едва за 3 дни. Така на Балканския полуостров се появява нов играч – Латинската империя, което създава предизвикателства пред българската държава. За щастие, България по това време е управлявана от един от най-даровитите ѝ владетели – цар Калоян, който получава титлата rex от папа Инокентий.

И двете държави имат добри отношения с Рим. Затова и цар Калоян, скоро след превземането на Константинопол, изпраща пратеничество и декларира желанието си за мирни отношения с новия си съсед. Латинците обаче заявяват, че българските земи изконно им принадлежат, а Калоян може да им бъде единствено васал.

Всичко това предпоставя началото на военния конфликт между България и Латинската империя.

Дали враждебното отношение на империята всъщност не ѝ струва много по-късно и дали подценяването на врага не е в основата на поражението на латинците – коментира историкът доц. Александър Николов.

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

Един коментар

  1. Много интересна и полезна поредица! Ще се радвам да бъде излъчвана в по-късен час и не само в един ден! Успехи и кураж на екипа!