четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Полк. Борис Дрангов – един инстински патриот

„Историята оживява“: Полк. Борис Дрангов – един инстински патриот

Днешният епизод на рубриката „Историята оживява“ по Би Ай Ти си поставя за задача да представи една бележита личност от българската история без излишни хвалебствия и без да поставя патриотични ореоли.

Вероятно за мнозина името на полк. Борис Дрангов не е известно, но това според водещите това има своето логично обяснение. Той е сред хората, които рядко попадат в учебниците, но неговият принос към българската история е наистина значителен. Личният му пример пък може да послужи за основа на един учебник по достойнство.

Полк. Дрангов е офицер от българската армия и борец за извоюването свободата на Македония, вложил цялата си душа и сърце, за да постигне заветната мечта на едно цяло поколение – обединението на България – блян, който така и не се случва.

Не само това обаче го прави забележителна личност. Той е считан и за един от първите и най-заслужили военни педагози. Неговият труд „Помни войната“ е своеобразен учебник не просто по военно дело, но по и родолюбие и чест.

Гост на предаването днес бе ученичката от Пловдив Илияна Аризанова, което е на 18 години и е посветила голяма част от ежедневието си на своята страст – българската история. За един от своите вдъхновители тя определя именно героя на днешното предаване полк. Борис Дрангов.

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …