събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Михаил Савов – противоречивият генерал

„Историята оживява“: Михаил Савов – противоречивият генерал

Той е офицер, военен министър и дясната ръка на цар Фердинанд. От една страна, предвожда българската армия в годините, в които тя бележи най-големите си успехи, а от друга, участва във взимането на решение, което днес определяме за пагубно.

Той е ген. Михаил Савов, герой в последното издание на предаването „Историята оживява“.

Името на генерала безспорно се нарежда сред най-противоречивите в родната история. Заедно с цар Фердинанд ген. Михаил Савов остава в историята като основен виновник за пагубната Междусъюзническа война, но в същото време ген. Савов е човекът, който като военен министър в кабинета на Стефан Стамболов модернизира българската армия и вероятно без неговите усилия тя едва ли щеше да постигне славните си победи.

За полярността на личността на ген. Михаил Славов и епохата, в която той живее, водещите Иван Кънчев и Марио Мишев разговаряха с историка д-р Светослав Живков.

„Ако личността на генерал Михаил Славов може да се определи с една дума, то тя е скандална – както в положителна, така и в отрицателна насока. Самото начало на житейския му път и професионална кариера не вещае такъв развой на нещата“, отбеляза историкът.

Целия разговор можете да видите в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …