понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Капитан Димитър Списаревски – героят с човешко лице

„Историята оживява“: Капитан Димитър Списаревски – героят с човешко лице

Капитан Димитър Списаревски е героят на днешното предаване „Историята оживява“ . Специален гост в него бе ветеранът от Втората световна война Дянко Марков, който разказа за летеца изтребител от първо лице.

Едно от най-ярките имена в историята на българската авиация е роден през 2016 г. в Добрич, а само три години по-късно Южна Добруджа отново е откъсната от България и заграбена от Румъния.

Семейство Списаревски се местят първоначално в Лом, а след това се установяват в София, а от разказите на дядо си буйното и ученолюбиво момче научава за българската история и родния Добрич, израствайки като убеден родолюбец.

В столицата Димитър учи в елитната ІІ-ра Софийска мъжка гимназия, в чийто кръжок по авиация се запалва по летенето. Негов идол е летецът Христо Топракчиев, загинал при обсадата на Одрин. Заради твърдите си разбирания си по националния въпрос, понякога на младежа се случва да влезе в схватка с някой съученик ремсист от Работническия младежки съюз.

Атлет, красавец и родолюбец, Димитър е избран за знаменосец на гимназията. Той е превъзходен гимнастик и плувец, занимава се с борба и бокс, а две години е футболист на „Левски София“.

Димитър се записва във Военното училище, където също става любимец на съучениците си, дали му прозвището Спайч. „Лудата глава“ обаче има все повече проблеми с устава и дисциплината, които водят до изключването му.

Спайч е изпратен да довърши военната си служба в обикновена казарма, но на традиционния военен парад на 6 май той успява да връчи лично на цар Борис ІІІ молба да бъде възстановен като юнкер. Това се случва и там той най-после бива разпределен за летец.

През 1938 г. Спайч заедно с други българи е командирован във военно-въздушно училище в Германия. Той избира да стане пилот на изтребител и дори побеждава германския си инструктор в тренировъчен въздушен двубой. Междувременно младежът не спира да бохемства, а веднъж дори напердашва петима германски летци, за което обаче изненадващо дори не е наказан.

Завърнал се в България, летецът става подпоручик, след това и поручик, но проблемите продължават, като нерядко той причинява повреди по самолетите при рискованите си „емоционални“ маневри. Неговото най-голямо наказание е да не лети за определен срок.

Въпреки това българинът е един от избраните през 1941 г. да се обучи на модерните изтребители „Месершмит 109”.

Спайч не бяга от конфликтните ситуации и определено има позиция по въпросите на деня. Той измъква от ръцете на полицаи арестувана еврейка насред София и публично заклеймява антиеврейската истерия. Неведнъж ругае и германските съюзници за тяхната надменност. Не крие и мнението си, че обявената „символична война” на САЩ и Великобритания е грешка.

Макар на романтичния образ на военните пилоти да се опрощават редица волности, Спайч надминава дори от най-буйните си колеги. Заради неподчинение и остър език, той е разжалван отново в подпоручик и на няколко пъти бива местен от едно летище на друго заради скандали в заведения. Веднъж в Плевен дори набива абитуриенти, защото вместо да пеят български военни маршове, те слушали модерни чуждестранни мелодии.

Когато през есента на 1943 г. започват бомбардировките над София, летецът принудително стои на земята, докато молбата му да се хвърли в бой най-накрая е удовлетворена.

На 20 декември 1943 г. 60 „Либърейтър” Б-24 с охрана от 50 изтребителя „Лайтнинг” се насочват към София, а българските изтребители са многократно по-малобройни. Отбранявайки небето над столицата, в първия си и последен боен полет, Димитър Списаревски сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”, като също я сваля, но сам той загива.

Самолетът му пада в околностите на града и само по сребърната верижка с кръстче разпознават овъгления труп на летеца. Той е само на 27 години.

И до днес се гадае дали той е бил ранен, дали е свършил мунициите или е направил жива торпила. Целта на Димитър Списаревски обаче е постигната – американските бомбардировачи не успяват да спуснат смъртоносния си товар върху София.

За подвига на Списаревски, за неговите мотиви и завета, който той крие за идните поколения, в предаването разказа Дянко Марков, участвал в тези събития като бомбардировач.

Той е имал бегла среща със Списаревски, докато вторият е бил инструктор в школата за изстребителна авиация в Долна Митрополия и е живеел в Плевен.

За геройството и скандала – чуйте целия разговор:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …